Samoerai Haacht

2014-02-13
Karate is niet alleen een totaalsport, het is ook een manier van leven. Op lange termijn mensen vormen die zelfzeker zijn, respect hebben en zichzelf voortdurend willen verbeteren op alle mogelijke vlakken door intensieve training: karateclub Samoerai Haacht draagt deze visie hoog in het vaandel. Kathleen Bassens, secretaris van Samoerai Haacht, geeft tekst en uitleg.

Je kan al meer dan 30 jaar aan karate doen in Haacht: hoe begon het destijds?

Het was Pol Van Cleynenbreugel die er in 1980 mee startte. Bij gebrek aan een sportzaal hebben we jaren getraind in een zaaltje boven en achter een café. Pas eind jaren tachtig, begin jaren negentig konden we een turnzaal huren van de gemeenteschool in Wespelaar. Enkele jaren later werden dat de turnzaal van de gemeenteschool in Haacht en de polyvalente zaal van de Vrije Basisschool Haacht-Station. Daar zijn we met een jeugdafdeling begonnen. Intussen hebben we 13 zwarte gordels in de club.

Karate is een Oosterse zelfverdedigingskunst: wat is jullie filosofie?

Wij beoefenen de WADO-stijl (Wa=zacht, Do=weg). Die draait om technische perfectie, pure zelfverdediging en competitivitiet, maar ook om fysieke en mentale vorming. We bieden wedstrijd-vechten aan (kumite), wedstrijd-stijloefeningen (kata) en tantodori of het verdedigen op een aanval met een mes. Ook mensen die recreatief karate willen beoefenen, komen bij ons aan hun trekken. Karate onderscheidt zich van andere sporten omdat het een manier van leven is. Je wordt er fysiek en psychisch beter van en je kan er op elke leeftijd mee starten.

Wat maakt karateclub Samoerai Haacht zo aantrekkelijk?

Ten eerste werken we erg gestructureerd, met een jaarplanning waarin de prioriteiten gelegd worden voor de verschillende maanden van het seizoen. Elke maand wordt de planning voor de jeugd en de volwassenen gemaild aan alle 10 trainers met vermelding van de hoofdonderwerpen en van de oefeningen. Zo weet elke lesgever steeds wat er verwacht wordt. Op die manier is er ook een vloeiend opbouwend geheel voor de karateka. Ten tweede richten we ons tot alle leeftijdsgroepen vanaf 7 jaar. Van onze 45 actieve leden is de jongste 7 en zijn er 50- en 60-plussers. Er kan op elke leeftijd gestart worden en iedereen traint naar eigen kunnen. Bij de jeugd zijn we met meerdere lesgevers aanwezig om zoveel mogelijk individueel te begeleiden.

Een club heeft uitstraling op basis van haar resultaten. Hoe zit dat bij jullie?

We hadden al heel snel kampioenen, nog voor we echt met een jeugdopleiding begonnen. In september vorig jaar werden zelfs zes mensen van onze club geselecteerd voor deelname aan het wereldkampioenschap WIKF in Engeland. Ze kwamen met vijf ereplaatsen terug waaronder zelfs een wereldkampioen in kata. Onze trainers vervolmaken zich door het bijwonen van stages en bijscholingen van de Vlaamse karatefederatie. Daarnaast volgen ze ook trainingen van de WADO-karatestijl in binnen- en buitenland. We hebben 4 trainingsdagen per week maar onze topkarateka’s krijgen de kans in de periode van wedstrijden elke dag te trainen. Dat kan in een kleinere oefenruimte bij twee trainers thuis. Bovenal staat in onze club vriendschap en respect centraal…

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres