Een afficheke doet geen zeer: patiënten moeten op voorhand weten hoeveel ze betalen bij de arts

Een afficheke doet geen zeer: patiënten moeten op voorhand weten hoeveel ze betalen bij de arts
2016-11-24

Uit onvrede met de maatregelen van minister De Block dreigen de artsen de conventies (de tariefafspraken tussen de artsen en ziekenbonden) op te blazen. Begrijpelijk misschien, maar hierin schuilt een groot gevaar voor de patiënt. Want dan kunnen alle artsen vrij hun tarief bepalen. En dan is het hek van de dam.

Om die reden wil sp.a dat alle artsen de conventie volgen. Meer nog: we vinden dat zij hun tarieven moeten uithangen in de wachtkamer. Hiertoe dienden we een wetsvoorstel in, dat kadert in de informatiecampagne die sp.a deze zomer lanceerde. Als het van ons afhangt, moeten voortaan alle artsen klaar en duidelijk communiceren over hun tarieven, het remgeld en de supplementen. Nu weet immers het gros van de patiënten op voorhand niet hoeveel ze gaan betalen. En dat kan wel eens leiden tot onaangename verrassingen.

Maar er hangen dus donkere wolken boven de conventies. Net daarom is eerlijke en duidelijke informatie meer dan ooit noodzakelijk. Volgens onderzoek van de christelijke mutualiteiten weet meer dan 60 procent van de patiënten niet of hun arts de wettelijke tarieven toepast. En Test Aankoop stelde vast dat maar zeer weinig artsen hun tarieven ook uithangen in de wachtkamer.

Als het wetsvoorstel van sp.a aangenomen wordt, zijn artsen verplicht om de prijs van de meest courante verstrekkingen duidelijk te afficheren. Zo kan de patiënt een geïnformeerde keuze maken. In de supermarkt weet je toch ook op voorhand wat het gaat kosten?