Een faire regel voor jouw regels: sp.a wil afschaffing tampontaks

Een faire regel voor jouw regels: sp.a wil afschaffing tampontaks
2016-05-27

Wat hebben mosterd, koffie, condooms en kleurboeken gemeen? Het zijn allemaal producten waarop een verlaagd btw-tarief van toepassing is. Tampons en maandverband staan gek genoeg niet in dit lijstje. Daarop betaal je een stevige taks. ‘This is a man’s world’ zong James Brown 50 jaar geleden al. Maar ook hij wist dat die niets waard was zonder vrouwen en meisjes…

Voor basisartikelen geldt in ons land normaliter een tarief van 6% btw. Voor luxeproducten loopt dit echter op tot 21%. Tot zover de theorie, want de praktijk maakt vreemde kronkels. Denk maar aan de 21% btw die we betalen op energie of… op vrouwelijke hygiëneproducten. Ik moet alleszins de eerste vrouw nog tegenkomen die haar maandstonden als een luxe beschouwt. Jij vermoedelijk ook.

Om een einde te maken aan die tampontaks diende sp.a een wetsvoorstel in om het btw-tarief te verlagen naar 6%. Verschillende landen gingen ons hierin al voor. Zo realiseren we meteen een taxshift van 20 miljoen euro naar de gezinnen. Of mogen van de rechtse regeringen alleen vermogenden en ondernemingen van lagere lasten profiteren?

21% btw op tampons en maandverband is waanzin. Onrechtvaardige en vrouwonvriendelijke waanzin bovendien. Tijd om hierin verandering te brengen. Wil je onze eis kracht bijzetten? Teken dan de petitie van Test-Aankoop voor een verlaagd btw-tarief.