Maak hospitalisatieverzekeringen overbodig

Maak hospitalisatieverzekeringen overbodig
2017-08-16

DKV verhoogt - op last van de Nationale Bank - de premies voor hospitalisatieverzekeringen fors. Die verzekering wordt zo voor wie moet leven van een klein pensioentje een onhaalbare kaart. Want de premie kan makkelijk oplopen tot meer dan een maand pensioen. Dat is volstrekt onaanvaardbaar. 

Al in 2015 wees sp.a erop dat te veel geld blijft plakken bij de verzekeraars. Dat is vandaag nog steeds het geval. Van de premie gaat nog geen 70 % naar de gezondheidszorg of naar de patiënt, en verdwijnt meer dan een derde in de zakken van de verzekeraars en hun aandeelhouders. En dat terwijl de administratiekost van de verplichte verzekering nog geen 3 % bedraagt. Alles bij elkaar kost het systeem van hospitalisatieverzekeringen de samenleving zo minstens 350 miljoen euro per jaar. Geld dat in de gewone ziekteverzekering veel nuttiger kan besteed worden.

In de plaats van de premies op te trekken, moeten we ze dus overbodig maken. Bijvoorbeeld door in het kader van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering de ereloonsupplementen af te schaffen, zoals sp.a al langer bepleit.

Overigens: verzekeringsmaatschappijen hebben de laatste jaren een nieuwe melkkoe ontdekt. Zo richten ze zich steeds meer op tandzorg. Ook hierin zouden we beter via de verplichte verzekering investeren. Of vind jij een mooi gebit een luxeproduct?