Horen, zien en lachen, mag dat nog van deze regering?

Horen, zien en lachen, mag dat nog van deze regering?
2017-10-05

3,8 miljard: dat indrukwekkend bedrag besparen de regering Michel en minister Maggie De Block (Open VLD) in de gezondheidszorg. Zoiets blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Vandaag passen steeds meer Belgen voor de aankoop van een bril of een hoorapparaat, of stellen ze een bezoek bij de tandarts uit. sp.a vraagt met aandrang die besparingen terug te draaien en weer te investeren in mensen. Want horen, zien en lachen mogen geen luxe zijn.

Volgens cijfers van de OESO heeft een kwart van de Belgische gezinnen het moeilijk om eenvoudige zorgkosten in hun huishoudelijk budget te passen. Bij lage inkomens is dat zelfs meer dan de helft. Intussen geeft 30% van de Belgen aan dat ze de tandarts mijden uit angst voor de factuur. Ze gaan alleen als de tandpijn écht niet meer te harden is. Hetzelfde verhaal bij hoorproblemen: liefst 1 op 3 schaft zich geen hoorapparaat aan omdat het te duur is. Tot slot stelt 6% van de Belgen om dezelfde reden de aankoop van een bril uit. Voor een welvarende regio is zoiets onaanvaardbaar.

De cijfers tonen dat de aanhoudende besparingsdrang in de gezondheidszorg een kritiek punt heeft bereikt. Terwijl de nood groeit weigert minister van Volksgezondheid Maggie De Block het roer om te gooien. Voor een hoorapparaat ben je vandaag al snel een maandloon kwijt, voor een tandimplantaat gemakkelijk meer dan 2.300 euro. Zie je niet meer zo goed, dan krijg je slechts het absolute minimum terugbetaald voor je nieuwe bril. Met zulke prijzen verbaast het niet dat mensen zelfs de meest eenvoudige zorg uitstellen. Andere facturen - voor de school van de kinderen of de verwarming - krijgen dan voorrang.

Goed horen en zien, of je niet hoeven te schamen om te lachen: dat zou nooit een luxe mogen zijn. Zorg uitstellen is slecht voor de patiënt én voor de betaalbaarheid van onze sociale zekerheid. Want problemen worden vaak groter met de tijd en noodingrepen kosten de samenleving handenvol geld. Investeren in een betere terugbetaling van tand-, oog-, en hoorzorg is dus de boodschap! Bovendien is de tijd rijp om via openbare aanbestedingen of duidelijke afspraken met producenten de prijs van hoorapparaten, tandprotheses en brillen te drukken. Wanneer neemt minister De Block haar verantwoordelijkheid?