Internationale Vrouwendag lang niet voorbijgestreefd. Er is nog werk op de plank

2011-04-18

8 maart was Internationale Vrouwendag. Een feest voor vrouwen, maar ook voor socialisten. Ik neem jullie mee in de tijd. We schrijven 8 maart 1908. In New York staken vrouwen tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Hun eis is tegelijk concreet en poëtisch: "brood en rozen".

Snel vooruit naar 8 maart 1917. Opnieuw een staking omwille van de ellendige werkomstandigheden in de textielnijverheid, in het Russische Sint-Petersburg deze keer. Het is dan ook geen toeval dat in 1921 het Internationale Vrouwensecretariaat van de Derde Internationele 8 maart definitief uitroept tot datum van de Internationale Vrouwendag. Geen twijfel mogelijk dus: de Internationale Vrouwendag heeft rode wortels. Al wordt hij sinds de jaren zestig volop gevierd door iedereen. Met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Vrouwen uit alle landen, van alle overtuigingen en politieke stromingen nemen deel. In 1978 volgt de kers op de taart: de erkenning van de Vrouwendag door de Verenigde Naties.

Tot zover het verleden, terug naar vandaag. Over de vrouwendag wordt vaak lacherig gedaan. Een theekransje van feministes die geen afscheid kunnen nemen van hun jeugd. Dolle Mina's die strijdverhalen uitwisselen bij de gloed van brandende beha's. Tuinbroeken en okselhaar als symbool van bevrijding. Je hoort dit niet alleen in de voetbalkantine om de hoek, maar ook bij vele - vaak jonge - vrouwen.

Moeten we nu nog wakker liggen van de vrouwendag? Heeft zo'n dag anno 2011 nog zin? Laat me antwoorden met enkele vragen. Krijgen vrouwen gelijk loon voor gelijk werk? Is het glazen plafond in de bedrijfswereld ingestort? Stellen niet veel te veel dames vast dat hun pensioen heel wat lager uitvalt dan verwacht, ook al hebben ze hun hele leven gewerkt? Denken mannen niet te snel dat hun taak in huis erop zit als ze spelen met de kinderen? Waarom is de nood aan vrouwenvluchthuizen hoger dan ooit? Waarom is armoede vrouwelijk, hier maar ook in de rest van de wereld? En hoe komt het dat nog steeds meisjes ongewild zwanger raken?

De strijd is niet gestreden. Er is nog werk op de plank!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres