Met Johan rook je nooit alleen

2017-01-10

Fans van Monty Python wil ik de recentste begrotingsvoorstellen van N-VA aanraden. Wat Bart De Wever en Johan Van Overtveldt nu lanceren heeft immers het meest weg van absurde humor. Al is lachen in dit geval niet gezond. Van Johan Van Overtveldt - de minister die zich sneller misrekent dan zijn schaduw - zijn we al veel gewoon. Met de regelmaat van de klok wringt hij zich in bochten om te verklaren dat het gat in de begroting spectaculair groeide. Waarop steevast een nieuw rondje knoeiwerk volgt dat de gewone man vol in de portefeuille treft. Ook nu gaat het die kant op. Want N-VA-voorzitter Bart De Wever laat geen twijfel dat men mikt op besparingen in de sociale zekerheid. There is no alternative, weet je wel? Onzin natuurlijk, en typerend voor de asociale keuzes die men bij de grootste regeringspartij telkens maakt. Treurig, maar niets nieuw onder de zon.

Dat laatste kan je niet zeggen van het bizarre ballonnetje dat Johan Van Overtveldt intussen opliet. Om de inkomsten uit de accijnzen op tabak te verhogen, stelt hij voor ze te… verlagen. De minister hoopt wellicht dat we het gat in de begroting massaal gaan dichtpaffen. Met Johan rook je nooit alleen.

Goedkope sigaretten als budgettair tovermiddel en epo voor de staatskas. Of toch niet. Want hoe gaan we straks de extra gezondheidskosten van dit rookbeleid dragen? Zeker wanneer we tegelijkertijd hakken in de sociale zekerheid? Zorgen voor na de verkiezingen waarschijnlijk.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres