Zorg

Jouw zorg

Zorgen voor anderen: bestaat er iets mooiers? Elke dag geven ouders, grootouders, mantelzorgers en professionelen het beste van zichzelf. Soms in moeilijke en ondankbare omstandigheden, vaak zonder voldoende erkenning en het nodige begrip. Dit is een eerbetoon aan al wie zorgt. Want een wereld zonder miljonairs draait gewoon verder, een wereld zonder verpleegkundigen draait in de soep. Door Karin Jiroflée en Hannelore Goeman.

Ik spreek af met Mike. Mike werkt als begeleider binnen het project beschut wonen van het Psycho – Sociaal Centrum (PSC) Sint Alexius in Elsene. Dit centrum biedt sociale opvang en begeleiding. Ik wist niet juist wat te verwachten, maar ben ergens verbaasd om op zo’n mooie, rustige plek terecht te komen. Mike is naast begeleider ook coördinator van kunstorganisatie KAOS. KAOS ontwikkelt artistieke projecten met kunstenaars die al dan niet een psychische kwetsbaarheid hebben. Het brengt kunst en psychiatrie samen en wil het negatieve beeld rond psychiatrie veranderen.

Het is bijna etenstijd wanneer we bij Brigitte aankloppen. Voor mij het laatste bezoek van de dag, maar Patricia gaat nog een paar uur door. We zijn terug in Haacht, de cirkel is rond. Het belooft een kort bezoek te worden, want er moet enkel nog een spuit gegeven worden. Maar twintig minuten later ben ik nog aan de praat met Brigitte. Ze heeft dan ook veel te vertellen en doet dat met verve.

De ontmoeting met Rozeke en Wim zindert nog na, maar thuisverpleegster Patricia maant me aan om voort te maken. Ze heeft geen tijd voor getreuzel. Er wachten nog heel wat patiënten. Patricia neemt me de hele ochtend mee op sleeptouw.

Toen het idee rijpte om stage te lopen bij mensen die in zorgsector werken, was ik meteen enthousiast. Zo houden we de vinger aan de pols. Ik besloot te beginnen bij de basis, bij de huisarts. Voor de meeste mensen is de huisarts het eerste aanspreekpunt voor al hun gezondheidsvragen. De dokter kent zijn patiënten, hun omgeving, hun gezin en verwijst hen door naar andere zorgverleners. Hij is de centrale spin in het zorgweb. Artsen bouwen een band op met hun patiënten en hebben dus ook een goed inzicht in hun zorgbehoeftes. 

Thuisverpleegster Patricia is elke dag voor dag en dauw in weer. Klokslag 6.15 belt ze aan bij haar eerste patiënt. Vandaag ga ik met haar mee. Ooit was ik een ochtendmens, maar de vele avondvergaderingen hebben mijn ritme verlegd. Voor een keer sta ik ook om vijf uur onder de douche.