Abracadabra, de Vlaamse regering tovert vergunningen voor Uplace

Abracadabra, de Vlaamse regering tovert vergunningen voor Uplace
2016-06-23

Is Uplace een kat met negen levens? Of heeft het megawinkelcomplex vooral hoge beschermheren? Net raakte bekend dat de Vlaamse regering een achterpoortje vond om de winkelgigant een socio-economische vergunning toe te kennen. En dat terwijl in de regio niemand Uplace nog ziet zitten.
 
Vindingrijk zijn de Vlaamse excellenties wel. Ze voorzien namelijk een uitzondering in het nieuw decreet op de handelsvestigingen. Zo wordt de verlopen socio-economische vergunning voor Uplace terug van kracht. Een mooi staaltje wetgeving à la tête du client. Minister Muyters (N-VA) schrijft Uplace met de U van ‘U vraagt, wij draaien’. Abracadabra, simsalabim.
 
De magie van Muyters inspireerde blijkbaar zijn collega Joke Schauvliege (CD&V). Prompt leverde zij een milieuvergunning af. Die weliswaar pas begint te lopen zodra de stedenbouwkundige vergunning is verworven. Benieuwd welke trucs men daarvoor bovenhaalt.

Iedereen weet dat Uplace een negatieve impact zal hebben op de winkelgebieden van Leuven en Mechelen. Maar vooral voor dorpskernen zoals Haacht, Boortmeerbeek en Kampenhout betekent dit de doodsteek. Kleine handelaars zijn voor de Vlaamse regering duidelijk niet van tel. Liever legt men steenrijke projectontwikkelaars in de watten.
 
Maar niet alleen handelaars dragen de gevolgen. De files zullen groeien, de luchtkwaliteit zal dalen. Reken zeker niet op ‘jobs, jobs, jobs’ voor Vlaams-Brabant. Integendeel: tal van arbeidsplaatsen staan op de helling. Er rest mij dus één vraag: wat drijft de Vlaamse regering om zó tegen het belang van haar inwoners in te gaan?