Afschaffen ereloonsupplementen: 12 toppers uit de zorg ondersteunen voorstel sp.a

Afschaffen ereloonsupplementen: 12 toppers uit de zorg ondersteunen voorstel sp.a
2019-02-26

Twaalf topmensen uit de zorgsector* pleiten in de visienota ‘Helping people live the healthiest lives possible’ om een versnelling hoger te schakelen. Tenminste als we onze zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk willen houden voor iedereen.

Een van de voorstellen uit de nota is het schrappen van de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers in een ziekenhuis. Nog geen maand geleden bracht sp.a dit voorstel naar de Kamercommissie Volksgezondheid, maar daar werd het weggestemd door CD&V, N-VA en Open VLD.

Ereloonsupplementen zijn eigenlijk een verkapte vorm van ziekenhuisfinanciering. Goed voor de artsen én de balansen van de ziekenhuizen, maar slecht voor de patiënt die een hogere factuur moet ophoesten. Minister De Block (Open VLD) had die scheefgroei kunnen aanpakken door de financiering van de ziekenhuizen en de verloning van de artsen voor eens en voor altijd van elkaar los te koppelen. Maar de minister durfde dit niet.  

Ziekenhuizen mogen niet afhankelijk zijn van de financiële prestaties van de artsen om uit de rode cijfers te geraken. In dit scenario is de verleiding immers groot om zoveel mogelijk te verhalen op de patiënt. Dat kan door meer – en soms onnodige - prestaties te verrichten. Vooral dan in eenpersoonskamers waar er geen rem staat op de erelonen. Zo betaalt de patiënt niet enkel voor de ingreep, maar draait hij onrechtstreeks mee op voor de financiële situatie van het ziekenhuis waar hij behandeld wordt. Maak dus het ziekenhuis niet langer afhankelijk van de erelonen van artsen. Dan is ook de patiënt financieel beter af. 

* Lieven Annemans, Stefaan Callens, Wouter De Ploey, Raf de Rycke, Erwin Devriendt, Niko Dierickx, Marc Noppen, Roel Van Giel, Luc Van Gorp, Pieter Van Herck, Piet Vanthemsche, Lieven Zwaenepoel