Buiten de lijntjes kleuren: terugbetalingsmodel geneesmiddelen heeft zijn grenzen bereikt

Buiten de lijntjes kleuren: terugbetalingsmodel geneesmiddelen heeft zijn grenzen bereikt
2016-09-23

Nieuwe geneesmiddelen worden steeds duurder. Zo bracht De Standaard (23-09-2016) het verhaal van Patricia die hoopt nóg zieker te worden. Alleen dan krijgt ze een nieuw geneesmiddel terugbetaald dat haar volledig van Hepatitis C kan genezen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt nochtans aan om ook minder zieke patiënten te behandelen. Helaas kost het geneesmiddel dat Patricia nodig heeft te veel voor een bredere toepassing in onze gezondheidszorg.

Het geval van Patricia is niet uniek. Er komen steeds meer nieuwe geneesmiddelen bij die goed werk leveren maar peperduur zijn. Ri De Ridder, directeur-generaal geneeskundige verzorging van het Riziv, waarschuwt dat het steeds moeilijker zal worden nieuwe geneesmiddelen terug te betalen.

Het terugbetalingsmodel dat we vandaag kennen heeft duidelijk zijn grenzen bereikt. Dit aanpassen is dan ook één van de grootste uitdagingen voor onze gezondheidszorg. Gelukkig leven er in de sector en de academische wereld tal van ideeën. Maar de politiek moet hier richting geven. Het is dus aan de Kamercommissie Volksgezondheid om het voortouw te nemen. En daarbij moeten we durven buiten de lijntjes kleuren. Alleen zo kunnen we ook in de toekomst de terugbetaling voor iedereen garanderen.