Gezondheidszorg mag er niet alleen zijn voor wie veel geld heeft

2019-05-17

Iedereen heeft recht op betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, niet alleen wie veel geld heeft. Toch blijkt vandaag uit een grootschalige studie van de ziekenfondsen nog maar eens dat mensen die arm zijn grotere gezondheidsrisico’s lopen omdat de drempels tot goede gezondheidszorg zo hoog zijn. sp.a pleit idan ook niet toevallig voor gratis huisartsbezoek en betere terugbetaling van tandzorg en psychologische zorg.

Het sterfterisico van wie arm is, is in België liefst 22% hoger dan in de algemene populatie. Wie arm is gebruikt ook veel meer antidepressiva en antipsychotica. En de angst voor de factuur houdt veel mensen weg bij de tandarts. sp.a roept daarom op om van die gezondheidskloof de absolute prioriteit te maken voor de volgende minister van Volksgezondheid.

Voor sp.a is zorgzekerheid een speerpunt in de campagne. Want uit de studie blijkt weer dat er nog te veel financiële drempels zijn in onze gezondheidszorg. sp.a wil met een ambitieus investeringskader de eerstelijnspsycholoog terugbetalen voor iedereen én de toegankelijkheid van tandzorg verbeteren. In de plannen die sp.a liet doorrekenen door het Planbureau voorzien we jaarlijks 250 miljoen voor de terugbetaling van de psycholoog en 500 miljoen voor het toegankelijker maken van tandzorg. Gezondheid mag geen luxe zijn!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres