Vlaams-Brabanders kunnen als eerste subsidies digitaal aanvragen

Vlaams-Brabanders kunnen als eerste subsidies digitaal aanvragen
2012-04-03

De provincies oubollig ? Met het gloednieuwe digitale subsidiesysteem bewijst de provincie Vlaams-Brabant vooruitstrevend te zijn. Niet alleen qua gebruikersgemak voor de subsidie-aanvrager, maar ook voor de administratie die de subsidie-aanvragen verwerkt. Vlaams-Brabant is hierdoor de eerste Vlaamse provincie met zo'n online systeem.

Op 2 april werd het nieuwe systeem in de studio van Radio Scorpio te Leuven voorgesteld. De medewerkers van Radio Scorpio lieten zien hoe men een subsidie online kan aanvragen. Ze waren het er helemaal mee eens dat deze werkwijze heel vlot verloopt en juichen dit systeem dan ook volmondig toe. Cronos, de ontwikkelaar van het systeem, benadrukte dat Vlaams-Brabant met dit systeem ver vooruit staat op andere overheden. Dit systeem gaat immers verder dan louter een digitaal doorgeefluik te zijn tussen aanvrager en administratie. De aanvrager kan naast het digitaal indienen ook het verloop van de verwerking van de aanvraag digitaal opvolgen. De administratie kan dankzij het overkoepelend digitaal opvolgsysteem het dossier volledig digitaal verwerken. De provinciale dienst informatica is dan ook terecht trots op de hogere verwerkingssnelheid die dit systeem met zich zal meebrengen. En mooi meegenomen bij deze digitale werkwijze is dat papieren dossiers worden vermeden. Het milieu vaart er dus ook wel bij.

In een eerste fase kan men online subsidies aanvragen voor alle reglementen van de jeugddienst en de dienst onderwijs en een aantal reglementen van de diensten welzijn en wonen. Stapsgewijs zullen er nog zo'n 80 reglementen bijkomen.