sp.a

2019-10-24

sp.a dient een wetsvoorstel in om de geheime ‘Maggie-contracten’ in te zien. Dit zijn contracten die de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid sluit met farmabedrijven over erg dure geneesmiddelen. Want dat kan veel goedkoper. Volgens de kranten kostte het gebruik van deze middelen ons land tot 500 miljoen euro te veel. In onze buurlanden pakt men dit veel slimmer aan.

2019-05-17

Iedereen heeft recht op betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, niet alleen wie veel geld heeft. Toch blijkt vandaag uit een grootschalige studie van de ziekenfondsen nog maar eens dat mensen die arm zijn grotere gezondheidsrisico’s lopen omdat de drempels tot goede gezondheidszorg zo hoog zijn. sp.a pleit in haar verkiezingsprogramma dan ook niet toevallig voor gratis huisartsbezoek en betere terugbetaling van tandzorg en psychologische zorg.

2019-04-16

1 Mei, Dag van de Arbeid. Een feest dat socialisten al meer dan 100 jaar vieren. Een dag voor al wie vindt dat we samen vooruit moeten. Ook in dit verkiezingsjaar staan er op 1 mei tal van activiteiten op het programma. Dit keer onder het motto ‘zekerheid voor iedereen’. Samen voor meer koopkracht, een goed pensioen en zorgzekerheid.

2019-04-15

Er bestaat nog steeds geen grondige controle op de zonnebanksector. De Gezondheidsraad pleitte twee jaar terug voor een verbod op zonnebanken, maar daar is niets van terecht gekomen. Minister Peeters (CD&V) voert een gedoogbeleid.

2019-04-04

Het is geen verrassing dat de prijsverhoging van antibiotica haar effect compleet heeft gemist. Al in 2016 waarschuwde sp.a minister De Block (Open VLD) dat een prijsstijging geen remmend effect zou hebben op het gebruik, maar zou neerkomen op een zwaardere factuur voor de patiënt. De verhoging was in feite een platte besparing, noodzakelijk omdat De Block de farmasector in het rood liet gaan.

2019-03-29

Vandaag moet je de wilsverklaring voor euthanasie nog om de 5 jaar vernieuwen, maar daar komt binnenkort verandering in. Op 27 maart keurde de Kamercommissie Justitie immers een amendement van sp.a goed, waardoor die verklaring na een eenmalige bekrachtiging straks ongelimiteerd zal gelden. Uiteraard blijft deze beslising – zoals in de huidige wetgeving - ten allen tijde herroepbaar, maar de ambtelijke rompslomp van het verlengen verdwijnt. Mensen hoeven zich dus geen zorgen meer te maken of hun papieren wel in orde zijn.

Pages

Subscribe to sp.a