Haachts Zolder Theater

Haachts Zolder Theater
2014-02-10
Het Haachts Zolder Theater (HZT) brengt al ruim 30 jaar ontspannend toneel voor de Haachtenaar. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 2006 werd de spetterende komedie 'Jubilee' opgevoerd. Dit stuk werd speciaal geschreven en geregisseerd door Dirk Vleminckx. Samen dingen maken en daar een hoop plezier aan beleven: zo zou je de missie van het Haachts Zolder Theater kunnen omschrijven.

In 2006 vierden jullie al het 25-jarig bestaan. Hoe is het destijds allemaal begonnen?

Enkele mensen die bij de toneelvereniging Feniks in Keerbergen speelden en hun ambities wat wilden uitbreiden, stichtten in 1981 het Haachts Zolder Theater. Er werd voor Haacht gekozen omdat daar enkele spelers woonden en, vooral, omdat Haacht al jarenlang een toneeltraditie had. Toch was er toen geen toneelvereniging in de gemeente. We zochten een repetitieruimte en spelers via zoekertjes.

Het Haachts Zolder Theater: jullie spelen op een zolder of niet?

De eerste repetitieruimte was een ongebruikte ruimte boven het café Wiel’s Palace. Dat was vroeger een dancing. De toenmalige eigenaar ging akkoord om ons daar te laten repeteren en zo kwamen we tot de naam ‘Haachts Zolder Theater’. We repeteerden ook al meer dan 15 jaar in een klaslokaal van de vroegere gemeenteschool in St. Adriaan. Nu komen we samen in het zaaltje boven café In de Anker, op de markt in Haacht. We zitten dus weer een beetje op zolder.

Jullie palmares oogt indrukwekkend: al 47 producties!

Met daar bovenop telkens nog eens 4 voorstellingen en zowat 30 repetities. Versterking is dus altijd welkom. Spelers vinden de weg wel, maar we zoeken nog mensen om de technische omkadering wat te versterken : handige ‘Harry’s’ voor decorbouw, mensen die overweg kunnen met naald en draad voor de kleding. En zeker iemand die voor elke productie mee rekwisieten zoekt en die ook klaarzet bij de voorstellingen. Een heel intensieve, maar ook prettige en dankbare job.

Hoe beginnen jullie er aan?

Eerst kiezen we een stuk en zoeken we een regisseur. Dan volgt de keuze van de spelers en plannen we de eerste bijeenkomst om de repetitiedagen vast te leggen. Op dat moment zitten we zo’n 8 à 9 maanden voor de voorstellingen. Samen met de technische ploeg zoeken we de juiste omkadering.  En dan begint het… Een groep acteurs begint samen een verhaal te vertellen, te zoeken naar het waarom, naar de emoties die nodig zijn om een personage tot leven te brengen. Met de regisseur bedenken ze de nodige pointes om een mooi geheel te vormen en zo het publiek te verrassen, te ontroeren en te plezieren. En dat loopt alleen goed af wanneer de hele ploeg er plezier aan beleeft, want een goede productie straalt enthousiasme uit.

Bij een toneelvereniging zijn er ook de onvermijdelijke anekdotes. Vertel op.

Onvergetelijk: iemand die de hele voorstelling in een ziekenhuisbed moet liggen en op het moment dat ze dood wordt verklaard luidop begint te snurken… Een stuk van het decor dat omvalt en toch doorspelen, met buikgriep op het podium moeten eten, … En natuurlijk de klassiekers: te vroeg opkomen of te laat weggaan, de slappe lach krijgen of de tekst vergeten. Dat wordt gelukkig vaak opgevangen door de tegenspelers.

Is toneel spelen in Haacht financieel nog leefbaar?

We organiseren elk jaar een quiz en hebben ook een standje op het randgebeuren van Rock Werchter om de kop boven water te houden. Onze zevende quiz vindt plaats op zaterdag 15 maart om 20 uur in zaal De Kram in Haacht. In het najaar spelen wij op 14, 15, 21 en 22 november het stuk ‘Ladies Night’, gebaseerd op de film The Full Monty. Een gewaagd en hilarisch stuk, een serieuze uitdaging ook voor de spelers. Afspraak in zaal De Tiendenschuur in Wakkerzeel.