Ceci n’est pas du sucre: suikertaks is surrealisme voor gevorderden

2015-12-16

Vanaf 1 januari komt er een suikertaks op frisdranken. Al heeft iedereen het raden naar de gehanteerde criteria. Want zo betaal je wel extra voor lightfrisdrank, maar niet voor fruitsap dat ook suiker of zoetstoffen bevat. Alsof een geblinddoekte aap pijltjes naar een dartsbord gooide. Tot die conclusie komt nu ook de Raad van State.

Als niet de hoeveelheid suiker of de schade aan onze gezondheid de doorslag gaf, wat dan wel? Het antwoord vind je in de uitleg van het kabinet De Block (Open VLD): ‘Belgen drinken er (frisdranken) ontzettend veel van. Met 124 liter per persoon per jaar staan we op nummer 2 in de EU, na Duitsland.’ Lees: we kozen voor frisdrank omdat dit veel geld in het laatje brengt. Of hoe de suikertaks niet meer is dan een platte belastingverhoging. Gezondheidsexperts betwisten overigens dat de nieuwe maatregel enige invloed zou hebben op onze suikerconsumptie. Maar dat was dan ook de bedoeling niet. Au contraire, dan zouden de opbrengsten tegenvallen. Gods wegen en die van Maggie De Block zijn ondoorgrondelijk. Of toch niet?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres