Les Cousins

2014-09-10
Origineel, betaalbaar en toch kwalitatief: daarvoor staat ‘Les Cousins’, een collectief dat in 2011 werd opgericht door Stijn Van Aerschot en zijn twee vrienden Arnout Swinnens en Cédric Goessaert. Hoofdbezigheid van ‘Les Cousins’ (Arnout en Cédric zijn twee neven, vandaar de naam) is een jaarlijks muziekfestival dat er echt uitspringt. Op zaterdag 20 september is het weer zover... Stijn Van Aerschot is onze gesprekspartner.

Wat is ‘Les Cousins” en hoe zijn jullie ontstaan?

We zijn een vzw die ijvert voor meer, goedkopere en vooral ludieke feesten. Zo organiseerden we al een fuif waarbij de inkom werd betaald met tweedehandskledij en staken we een heus filmfestival in elkaar. Maar ons paradepaardje is het jaarlijks ‘One Festival’, een muziekgebeuren met een andere aanpak en een nieuwe mentaliteit. Want het kan anders en beter…

Leg dat eens even uit?

Omdat we zelf al enkele jaren uitgaan, merken we dat de kwaliteit van fuiven en evenementen daalt, terwijl de prijs stijgt. Wij willen het omgekeerde: betere kwaliteit voor een lagere prijs. Geen gemakkelijke opdracht maar toch houden we de financiële drempel zo laag mogelijk. Dat helpt ons om een jong publiek aan te trekken.

Op de agenda van het ‘One Festival’ staan uitsluitend indie- en rockbands. Waarom?

Op de meeste festivals vind je een mengelmoes van stijlen. Je betaalt dan 40 euro om hooguit 3 groepen te zien die je echt interesseren. Voor mij is een festival veel aangenamer wanneer artiesten en publiek samen eenzelfde soort muziek beleven. Op die manier kan je er – als liefhebber van het genre- van uitgaan dat de groepen je zullen aanspreken. Zelfs wanneer je de helft van het aanbod niet kent.

Zaterdag 20 september is er al de derde editie van het ‘One Festival’. Wat kunnen we verwachten?

Op de affiche staan 8 bands, en we sluiten af met een dj-set. Headliner is het Nederlandse Mozes and the Firstborn. Zij spelen hun laatste show in Europa voor ze aan hun Amerikaanse tour beginnen. The Silverfaces zijn nog een aanrader van bij de noorderburen, bluesrockers voor het eerst te zien in ons land. Verder veel Belgisch talent: Robbing Millions uit Brussel, de Antwerpse band Yawns en Byron Bay, nog finalist van ‘Humo’s Rock Rally’. En we presenteren 3 groepen voor de toekomst: Barefoot and the Shoes, Tin Man Tourettes en Sea Peoples. Als afsluiter brengt Bram Willems van Studio Brussel nog zijn dj-set.

Het ‘One Festival’ is meer dan muziek?

Zeker weten! Muziek is het hoofdbestanddeel maar het wordt een dag vol plezier en vertier. Zo hebben we met Wim de meest absurde en komische presentator van de hele festivalzomer. Hij organiseert quizzen, deelt cadeaus uit en houdt knotsgekke verkleedpartijen. Er is ook een gloednieuwe amusementshoek op de festivalweide. En om 16 uur kan je genieten van een gratis appel.

Op zaterdag 20 september is het fuifterrein aan de sporthal Den Dijk in Wespelaar de place to be. Kaarten in voorverkoop kosten slechts 10 euro. Vrijwilligers om een handje toe te steken zijn van harte welkom…

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres