Zorg

Zorgen voor anderen: bestaat er iets mooiers? Elke dag geven professionelen, mantelzorgers, grootouders en ouders het beste van zichzelf. Soms in moeilijke en ondankbare omstandigheden, vaak zonder erkenning en begrip. Dit is een eerbetoon aan al wie zorgt. Want een wereld zonder miljonairs draait gewoon verder, een wereld zonder verpleegkundigen draait in de soep. Door Karin Jiroflée en Hannelore Goeman.

2018-10-10

Om 8.30 uur loop ik de hoofdingang van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden binnen. Werken zijn aan de gang, het ziekenhuis wordt uitgebreid, zoveel is duidelijk. Ik word de weg gewezen naar de afdeling “cardiale labo en dienst hartcatherisatie”, kortweg Cathlab, een onderafdeling van cardiologie.

2018-10-09

Een shift meedraaien in een rust- en verzorgingstehuis: ik weet niet waar ik mij aan kan verwachten. Ik loop mee met directeur van Huize Sint-Monika, Jan Vandekerckhove, die mij ook het beheer van het tehuis uitlegt.

2018-10-05

Het is een komen en gaan die vrijdagochtend in het consultatiebureau van Kind & Gezin, in de schaduw van de kerktoren van Haacht. Zestien kindjes, variërend in leeftijd van 4 weken tot 2,5 jaar, komen langs, vergezeld van hun fiere ouders. Veelal komen mama én papa mee, soms ook mama alleen. Opmerkelijk, geen enkele baby of peuter komt binnen met papa alleen.

2018-07-18

Ik spreek af met Mike. Mike werkt als begeleider binnen het project beschut wonen van het Psycho – Sociaal Centrum (PSC) Sint Alexius in Elsene. Dit centrum biedt sociale opvang en begeleiding. Ik wist niet juist wat te verwachten, maar ben verbaasd om op zo’n mooie, rustige plek terecht te komen. Mike is naast begeleider ook coördinator van kunstorganisatie KAOS.

2018-07-05

Het is bijna etenstijd wanneer we bij Brigitte aankloppen. Voor mij het laatste bezoek van de dag, maar Patricia gaat nog een paar uur door. We zijn terug in Haacht, de cirkel is rond. Het belooft een kort bezoek te worden, want er moet enkel nog een spuit gegeven worden. Maar twintig minuten later ben ik nog aan de praat met Brigitte.

2018-06-18

De ontmoeting met Rozeke en Wim zindert nog na, maar thuisverpleegster Patricia maant me aan om voort te maken. Ze heeft geen tijd voor getreuzel. Er wachten nog heel wat patiënten. Patricia neemt me de hele ochtend mee op sleeptouw.

2018-06-15

Toen het idee rijpte om stage te lopen bij mensen die in zorgsector werken, was ik meteen enthousiast. Zo houden we de vinger aan de pols. Ik besloot te beginnen bij de basis, bij de huisarts. Voor de meeste mensen is de huisarts het eerste aanspreekpunt voor al hun gezondheidsvragen. De dokter kent zijn patiënten, hun omgeving, hun gezin en verwijst hen door naar andere zorgverleners.

2018-06-12

Thuisverpleegster Patricia is elke dag voor dag en dauw in weer. Klokslag 6.15 belt ze aan bij haar eerste patiënt. Vandaag ga ik met haar mee. Ooit was ik een ochtendmens, maar de vele avondvergaderingen hebben mijn ritme verlegd. Voor een keer sta ik ook om vijf uur onder de douche.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres