Olympia Haacht

2014-05-19
Olympia Haacht: dan denk je meteen aan voetbal, maar Olympia Haacht is ook een dynamische volleybalclub met een heus jeugdbeleidsplan. En dankzij allerlei nevenactiviteiten is het lidgeld er goedkoper dan in de meeste andere volleybalclubs. We zetten Steve Thielemans op de interviewstoel. Hij is niet alleen voorzitter van de club maar ook jeugdcoördinator.

Wie ligt aan de basis van volleybalclub Olympia Haacht?

Zonder twijfel Etienne Cleynhens. Tijdens zijn schooljaren in het Don Bosco Instituut organiseerde hij met enkele vrienden op maandagavond een wedstrijdje volleybal in Don Bosco of op het speelplein van de jongensschool van Sint-Adriaan. Daar kwamen zovele jonge snaken op af dat er al snel gekozen werd voor de oprichting van een eigen club. Samen met vader Cleynhens en Emiel Netels stampte Etienne Olympia Haacht uit de grond. Met dezelfde naam en kleuren als de Haachtse voetbalploeg. In oktober 1969 kwam hij bij mij aankloppen om een aanvraag voor de Belgische Volleybalbond op te maken. Op 6 november organiseerden we in de kantine van FC Olympia een stichtingsvergadering, werkten we de statuten uit en kozen we een dagelijks bestuur.

Olympia Haacht is intussen uitgegroeid tot een club met maar liefst 15 ploegen.

Dat ging snel: in 1995 telden we 6 ploegen en 72 leden. In 2010 waren we al met 165 en speelden we met 13 teams. Nu hebben we 195 leden. We treden in competitie aan met 6 seniorenteams en 8 jeugdploegen. Daarnaast is er nog een recreantenploeg. In 2004 veranderden we van stamnummer (van 891 naar 893). We wisselden toen met Bertem dat kampioen was en mocht stijgen naar tweede divisie maar er de brui aan gaf.

Is de doorstroming van de jeugd naar het eerste team prioritair in de clubvisie?

We hebben inderdaad een hele strategie en we werken vooral met eigen jeugdspelers. De kern van de eerste ploeg speelt al jaren samen en valt ook na de degradatie niet uiteen. Toen we het stamnummer van Bertem overnamen, hadden we een heel beloftevolle jeugdlichting. Ons huidig eerste team bestaat vooral uit die jongens en uit spelers die toen zijn meegekomen van Bertem. Veel werk en een dure operatie maar het legde wel de basis voor onze huidige structuur. Ook de allerjongsten kunnen bij Olympia terecht voor een initiatie. We leren ze een aantal balvaardigheden aan. Jongens en meisjes van het 1ste, 2de en 3de leerjaar zijn elke zaterdagmorgen van 10 uur tot 11.30 uur welkom in de sporthal van de gemeenteschool in Haacht (Verhaegenlaan 7).

Olympia Haacht komen we ook tegen buiten het volleybal.

Wij waren de eerste vereniging in Haacht met een mosselfeest, tijdens Haacht Kermis. In februari hebben we ook onze jaarlijkse paella- en spaghettidagen en tijdens Rock Werchter helpen we bij Live Nation met een dranktent in de entertainment zone van camping The Hive. Drie lucratieve nevenactiviteiten die onze clubkas spijzen waardoor we weinig lidgeld moeten vragen. Onze eerste ploeg zakt nu wel en dat is een domper, maar we hadden pech met twee langdurig geblesseerde spelers. Gelukkig brengt deze degradatie de evolutie van de club niet in gevaar. Volgend seizoen mag je ons terug bovenaan de stand in eerste provinciale verwachten!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres