Perspektief

2015-01-08
Kunststichting Perspektief ontstond in 1990 om kunstenaars de mogelijkheid te bieden hun werken tentoon te stellen. Intussen heeft de vzw zo’n reputatie opgebouwd dat veel buitenlandse artiesten maar wat graag naar Haacht afzakken. Onze gesprekspartner is Maurice Van der Speeten. Hij praat met vuur over de stichting.

Perspektief bestaat een kwarteeuw. Wat is jullie belangrijkste bestaansreden?

Wij organiseren vooral tentoonstellingen waarop we kunstenaars in contact brengen met collega’s én een geïnteresseerd koperspubliek. Afgestudeerden van de academies krijgen immers weinig steun wanneer ze willen tentoonstellen of een netwerk uitbouwen. Wij bieden hun waardering en een forum.

Kunststichting Perspektief bouwde intussen een geweldig palmares op. Wat springt er volgens jou uit?

De eerste Keramiekbiënnale in 2013 was een hoogtepunt. We telden toen maar liefst 1500 belangstellenden. Ook de zonet afgesloten Glaskunstbiënnale zullen we niet snel vergeten, onder andere omwille van het groot aantal kunstenaars uit de voormalige Oostbloklanden. Ook uit Tsjechië, land bij uitstek van de glaskunst.

Hoeveel leden telt Perspektief?

Tot nu werkten we zonder leden, maar vanaf 2015 kunnen belangstellenden lid worden. Dat zou 10 euro per jaar kosten, maar geeft automatisch inkom voor de drie in 2015 georganiseerde manifestaties plus een korting op de catalogi. Zo steun je een vereniging die zich niet alleen lokaal en nationaal, maar ook internationaal profileert. Door die brede focus kan het publiek internationale kunstenaars ontdekken, net als werk dat anders nooit in dit land wordt tentoongesteld.

Perspektief wil steeds vernieuwend werken.

Dat is onze drijfkracht. We willen steeds hoger scoren dan de vorige editie, en dat kan alleen door de ontdekking van puur talent. We voelen ons daarbij gesterkt door de reacties. Bij elke tentoonstelling krijgen we waardering van de kunstenaars, maar ook het publiek is altijd vol lof over het opzet en het opmerkelijke niveau.

Wat zijn jullie plannen voor het nieuwe jaar?

In 2015 organiseren wij eind februari de eerste editie van de Textielbiënnale, met 68 deelnemers uit 20 landen. Hiermee willen wij aantonen dat dit kunstambacht ook echte kunst kan zijn. Het succes van de eerste internationale keramiekmarkt krijgt op 31 mei een vervolg met een internationale glaskunstmarkt. In december pakken we uit met de tweede editie van de Keramiekbiënnale. Afspraak in het GC Den Breughel, de geknipte locatie voor dergelijke evenementen. En in de toekomst een internationale beeldententoonstelling in het park?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres