Sint Cecilia Haacht

2014-06-17
Jong en muzikaal en toch is het Koninklijk Harmonieorkest St. Cecilia Haacht de oudste muziekvereniging in de gemeente. Volgend jaar worden er maar liefst 165 kaarsjes uitgeblazen. Een groep vrienden, die naast muzikale events ook andere activiteiten organiseert. Pieter Poffé, één van de bestuursleden, is onze gesprekspartner.

Het Koninklijk Harmonieorkest Sint-Cecilia is 164 jaar oud. Dat kan tellen…

In 1850 werden we opgericht als “fanfaregenootschap”. In 1923 kregen we de titel ‘Koninklijke fanfare’. Door het toenemend aantal houtblazers werd de fanfare in 1997 omgedoopt in Koninklijk Harmonieorkest. Nu hebben we een dertigtal vaste muzikanten met een gemiddelde leeftijd van 30 à 35 jaar. Maar we zijn nog altijd op zoek naar nieuwe muzikanten om onze rangen te versterken. We repeteren elke dinsdag om 20 uur in de sportzaal van de gemeentelijke basisschool in Wespelaar. Voor de liefhebbers bieden we op de repetitie elke maand een nieuw ‘bier van de maand’ aan.

Zo’n geweldige historiek: wat is het geheim van Sint-Cecilia?

Motivatie, enthousiasme en een gezellige sfeer… Muziek en een sterke vriendschapsband staan centraal in ons harmonieorkest. We bouwden een mooie concerttraditie op met jaarlijks een eigen concert in zaal Breughels Gasthof en een twintigtal concerten bij bevriende verenigingen. Al meer dan 20 jaar zijn we te gast in Blankenberge voor een optreden op de eerste zondag van augustus. En we treden elk jaar op tijdens de Hertog Jan Primusfeesten. Ter voorbereiding van ons jaarlijks concert organiseren we een repetitieweekend: ideaal voor de groepssfeer, maar ook nodig om muzikaal de puntjes op de i te zetten.

Eén van de vele hoogtepunten was de viering van het 150-jarig bestaan.

Dat was in 2000: onvergetelijk inderdaad. Het werd een promsconcert met zanger Gunther Neefs en presentator Kurt Van Eeghem in de feestelijk opgesmukte sportzaal van het Don Bosco Instituut.  Een kippenvelmoment was het optreden van de toen 9-jarige Dorien Ruttens. Zij nam naast de solisten van het koor plaats op het podium met 120 uitvoerders en zong daar zonder verpinken op een sublieme wijze haar solo … We denken ook graag terug aan onze jaarlijkse uitstappen naar Blankenberge. Zoals onze ‘stoet in zee’ in de jaren ‘90: muziek spelen terwijl we door de golven aan het waden waren…

Kan je iets zeggen over jullie playlist?

We bouwden intussen een zeer gevarieerd repertoire op, gaande van HaFaBra-muziek over klassieke en pop/rock muziek tot zelfs een beetje jazz. Ons Harmonieorkest Sint Cecilia haalt ook knappe resultaten op provinciale en nationale muziektornooien en kampioenschappen. In 1998 wonnen we zelfs het provinciaal tornooi in Leuven, in de eerste afdeling.

Nog plannen voor de nabije toekomst?

We organiseren in de zomer een BBQ om ons muzikaal jaar af te sluiten. Rond november is er ons teerfeest en het nieuwe jaar beginnen we steevast met een nieuwjaarsreceptie. Daarnaast pakken we sinds enkele jaren uit met een algemene kennisquiz. Aangezien we volgend jaar 165 jaar bestaan, willen we het hele jaar feesten. Op zaterdag 7 maart 2015 is er ons jaarlijks concert met als thema Fiesta Latina. Maar we gaan zeker nog andere activiteiten organiseren. Redenen genoeg dus om je aan te sluiten bij onze toffe vereniging waar muziek en vriendschap centraal staan…

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres