Het bluesfestival Wespelaar wordt al voor de 28ste keer georganiseerd. Hoe is het in 1988 begonnen?
Destijds waren we in Wespelaar, zoals in wellicht in elk dorp, met een aantal jongeren met interesse voor muziek. We vielen echter niet uitsluitend voor de voorgekauwde kost op de radio, maar gingen op zoek naar de roots van dit alles. Zo kwamen we uit bij de Blues. En blijkbaar school er in ons nogal wat ondernemingsdrang. Van het één kwam het ander en Swing Wespelaar was geboren.
Jullie hebben een duidelijke missie: blues promoten bij een erg breed publiek.
Elk jaar opnieuw proberen wij de artistieke kwaliteit te verhogen, dat is dé uitdaging. Maar pure blues is geen spek voor ieders bek. Daarom besteden we ook aandacht aan nauw verwante genres. Zo komen we tot een mooie mix waarvan iedereen kan genieten. Onze doelgroep zijn niet alleen de liefhebbers van het genre, maar ook 35-plussers die de evolutie van de popmuziek bewust hebben meegemaakt. De moeilijkst te bespelen groep zijn de jongeren. Zij groeiden op met totaal andere genres. Toch willen we allerminst teren op een steeds ouder wordend publiek dat uit nostalgie naar Wespelaar afzakt. Er zijn voldoende jonge artiesten op de markt die vaak een eigen interpretatie geven aan het genre en zo de aandacht van de jongeren trekken.
Nog altijd gratis: dat is pas een financiële opgave.
Om de muziek te promoten bij een zo groot mogelijk publiek houden we het festival bewust laagdrempelig. Elk jaar maken we een begroting op in evenwicht, zonder naar winst te streven. De afgelopen jaren bouwden we wel een kleine buffer op die ons moet toelaten de grootste risicofactor - het weer - af te dekken. Dat deze organisatie al zo lang stand houdt, bewijst dat de formule sluitend is. Ook dankzij de financiële steun van de gemeente Haacht en de provincie. Sponsors, giften en een financiële injectie uit eigen activiteiten vervolledigen het plaatje.
De vzw Swing 2000 steunt bijna uitsluitend op vrijwilligerswerk.
Toch streven wij binnen de organisatie naar een steeds verdergaande professionalisering. Qua organisatie uit zich dat vooral in het vastleggen van de structuren. Het dagelijks bestuur ligt bij een jaarlijks verkozen beheerraad. Daarin zijn een tiental functies bepaald om de organisatie draaiende te houden. Die verantwoordelijken sturen ook de vrijwilligers aan. En dat zijn er heel wat: we kunnen rekenen op maar liefst 300 medewerkers uit jeugdbewegingen, socio-culturele verenigingen en de plaatselijke horeca.
Groeit het toeschouwersaantal nog elk jaar?
We trekken de laatste jaren tussen 14.000 en 20.000 bezoekers. We kunnen dat het best meten aan de drankbonnetjes. Onze steeds goed bezette camping huisvest zo’n 500 kampeerders, vooral uit het buitenland. Bezoekers komen uit alle hoeken van het land, onze buurlanden en soms ver daarbuiten.
Afrondend: waarom moeten we naar het bluesfestival komen dit jaar?
Omdat we in totaal 14 verschillende podiumartiesten brengen. Op vrijdagavond naast Belgen, ook een Britse en een Amerikaanse groep. Op zaterdag zijn het vooral Amerikanen maar ook een Nederlandse en een Noorse band die voor de sfeer zullen zorgen. We sluiten op zondag af met nog eens vijf concerten. Het gaat voor een groot deel om unieke acts die meerdere jaren niet in België te zien waren en die wellicht de komende jaren ook niet meer in ons land zullen optreden. Het festival heeft nu eenmaal een reputatie te verdedigen op het vlak van kwaliteit. Afspraak op vrijdag 21 augustus in de dorpskom van Wespelaar, Grote Baan, vlakbij de kerk…