Tilloenk Leeft !

2015-06-10
Er is de jongste jaren heel wat leven in de Tildonkse brouwerij. Eén van de verenigingen die daarvoor tekent is de vzw Tilloenk Leeft!. Enthousiaste inwoners met een hart voor Tildonk. Jan Gordts vertelt in het kort het verhaal!

‘Tilloenk Leeft!’ bestaat nog niet zo lang of vergis ik me?

We zijn ontstaan in 2007 uit een werkgroep die dat jaar de memorabele vieringen van ‘900 jaar Tildonk’ tot een goed einde bracht. Met mensen die het hele dorp een warm hart toedragen. We worden gesteund door de plaatselijke verenigingen en zijn erkend door de gemeente. De naam ‘Tilloenk Leeft!’ ontstond spontaan uit het dialect dat hier gesproken wordt.

‘Tilloenk Leeft!’ organiseert vooral overkoepelende evenementen?

We brachten de voorbije jaren heel wat leven in de Tildonkse brouwerij met een reeks realisaties. Mag ik er een aantal opnoemen? We restaureerden de Tildonkse reuzen Jan en Babs en organiseerden rond die reuzen een wedstrijd voor de schoolkinderen. Verder creëerden we het bronzen beeld “’t Pastoorke van Tilloenk”. “Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors” is dan weer een boek dat we uitgaven, gekoppeld aan een tentoonstelling. En we namen met de Ridders van Tilloenk deel aan de Kerstmarkt waarvan we trouwens de organisatie al enkele jaren op ons hebben genomen.

Zijn jullie ook betrokken bij het Belevingscentrum 14-18 in Tildonk?

Uiteraard! ‘Tilloenk Leeft!’ werkte mee aan de voorbereiding van het Belevingscentrum 14-18. We deden heel wat research en verzamelden documentatiemateriaal. Maar we namen ook een aantal initiatieven rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Denk maar aan de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in het kleine Tildonk’ die we opbouwden in de kerk. Of het cultureel evenement ‘Mijn Groote Kleine Oorlog’ in de kloosterkerk.

Veel cultuur op het menu maar minder amusement. Of vergissen we ons?

Toch wel. We hebben immers ook andere realisaties op ons palmares. Een paar voorbeelden? Het aperitiefconcert in de P. Lambertzdreef met de Heverband; of de jaarlijkse Tilloenkse Stratenstrijd en Vlottentocht. Fietsers kennen ons misschien van de ‘De pastoorkesroute’ en we waren wel eens present op de Kerstboomverbranding en bij het Koekenzingen… Kortom, we verzorgen mee de ‘ambiance’ in Tildonk!

Wat brengt de toekomst?

Voortdoen zoals we bezig zijn: veel sfeer brengen in het dagelijkse leven in Tildonk. En dan geldt: hoe meer vrijwilligers, hoe meer vreugde. Wat we nog allemaal uit onze mouw gaan schudden, hangt af van de inspiratie. ‘Tilloenk Leeft!’ blijft alleszins op zoek naar nieuwe uitdagingen en avonturen.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres