Toeterdonk

2014-10-11
De naam alleen al: Toeterdonk. Origineel, maar Toeterdonk is dan ook een buitenbeentje in fanfareland. Wat Toeterdonk onderscheidt is het repertoire en de manier van werken. Fanfares saai en oubollig? Toeterdonk bewijst het tegendeel. Onze gesprekspartner is Peter Daenen, secretaris van de Tildonkse fanfare.

Jullie bestaan nog niet echt lang, heb ik me laten vertellen.

In de zomer van 2011 hebben we de fanfare opgericht met een aantal muzikale vrienden. De naam werd democratisch gekozen en we zochten een dorp waar nog geen fanfare was: Tildonk dus. Daar bestonden vroeger twee fanfares maar die waren al lang verdwenen. We hadden het geluk dat we Joke Verschueren vonden, een jonge, dynamische dame die wou dirigeren. Plots kwam alles in een stroomversnelling.

Is de hoofdbrok van jullie repertoire vooral concertmuziek?

Ons repertoire is enorm gevarieerd: als we buiten marcheren spelen we - zoals de meeste fanfares - aangepaste marsmuziek. Maar we houden eigenlijk vooral van concertmuziek. Die wisselt sterk, afhankelijk van de partners waarmee we optreden. Zo brachten we al Afrikaanse muziek met een koor, traden we op met de Haachtse singer-songwriter Koen Deca, en verzorgden we Kerstconcerten met heel serieuze liederen. In ons repertoire vind je dus klassieke stukken, volksmuziek, fanfare, filmscores en popsongs. Zo stonden al nummers van The Beatles en Elton John op ons programma. Maar ook eigen creaties: Simon Van Hoecke, een van onze dirigenten, componeert en arrangeert immers zelf.

Jullie zijn misschien wel de jongste en één van de kleinste fanfares in Vlaanderen en al erg succesvol.

Vorig jaar behaalden we op het provinciaal orkestentornooi van Vlamo Vlaams-Brabant de kampioenstitel in tweede divisie. De jury was toen lovend over de gebalde klank ondanks de kleine bezetting. We hebben heel veel te danken aan Simon. Hij doet ons met veel bezieling en overtuiging spelen. Vol zelfvertrouwen traden we aan op de nationale finale, die we ook wonnen.

Wat onderscheidt, naast de originele naam natuurlijk, Toeterdonk van andere fanfares?

We vormen een toffe bende die graag muziek maakt, en we hebben met Joke en Simon fantastische dirigenten. Joke is een jong talent dat al naam maakte in de fanfare- en concertwereld met haar tubaspel. Simon is dan weer een fameuze trompettist. Maar naast kwaliteit staat natuurlijk ook plezier centraal. We hebben ons zo ook prima geïntegreerd in de lokale dorpsgemeenschap. Onze leden komen uit de ruime omgeving van Tildonk en zijn tussen 20 en 82. Elke vrijdagavond repeteren wij van 20 tot 22 uur in zaal Familia. Op 18 oktober is er van 17 uur tot 20.30 uur in dezelfde zaal ‘Toeterdonk kookt’.

In Tildonk bloeit ook een jeugd-muziek-atelier waarmee jullie nauwe banden onderhouden.

JMA Tildonk richt zich naar kinderen vanaf 8 jaar, naar jeugd én volwassenen. Je kan er leren muziek maken op je eigen tempo en niveau. Je kan er een instrument huren en leren noten lezen. Voor Toeterdonk is dat de ideale voedingsbodem voor nieuw en jong muziektalent.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres