5 minuten politieke moed? Eenpersoonskamer onbetaalbaar door getalm De Block

2017-12-07

Uit de nieuwe ziekenhuismonitor van CM blijkt dat de kosten voor een eenpersoonskamer blijven stijgen. Boosdoener zijn de ereloonsupplementen die de factuur nodeloos doen oplopen.  En Maggie De Block (Open VLD) steekt intussen de kop in het zand. Het is hoogst ongepast dat een minister de patiënt laat opdraaien voor haar eigen besluiteloosheid.  

De CM-doorlichting toont dat de gemiddelde ereloonpercentages elk jaar toenemen en dat de ziekenhuizen de plafonds gestaag optrekken. Waardoor de rekening voor de patiënt weer aantikt. Minister de Block zou nochtans met een plan voor de financiering van de ziekenhuizen komen. Maar dat plan schuift ze telkens voor zich uit, en de genomen maatregelen zijn too little too late. Het gevolg laat zich raden: de ziekenhuizen gebruiken dan maar de ereloonsupplementen om uit de rode cijfers te geraken. En de minister knijpt een oogje dicht.

De Block had de ziekenhuishervorming moeten aangrijpen om de ereloon-supplementen af te schaffen. Maar ze schuift de problemen van de onderfinanciering liever gewoon voor zich uit. En hierdoor installeert ze in feite een klassensysteem in onze gezondheidszorg. Met een Champions League voor wie zich dure verzekeringen kan permitteren en een tweede klasse voor alle anderen.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres