Soms lukt het nu eenmaal niet alleen en hebben we anderen nodig. Om voor de kinderen te zorgen terwijl we gaan werken, om ons te helpen wanneer we ziek of slecht te been zijn, ... Jong en oud moeten zich thuis kunnen voelen in onze gemeente. sp.a kiest daarom resoluut voor een warm en sociaal Haacht! Maar om dat te bereiken moeten we een ware inhaalrace lopen. Want of het nu gaat om kinderopvang of serviceflats: Haacht hinkt heden ten dage nog steeds achterop en daar moet dringend iets aan gedaan worden. Hieronder alvast een analyse en een aantal doelstellingen.
Kinderopvang: klant is koning?
Voldoende, betaalbare en kwalitatieve kinderopvang: voor sp.a is dat een basisrecht. Hoe kan je anders verwachten dat jonge ouders aan het werk blijven? Gemeenten dragen hierin een grote verantwoordelijkheid. En dan blijkt dat Haacht beter kan. Haacht telt 208 voorschoolse opvangplaatsen, of 43,33 plaatsen per 100 kinderen van 0 tot 2. Daarmee scoren we beduidend slechter dan Kampenhout (49,56), Herent (50,42), Leuven (56,29) en Keerbergen (61,66). Die achterstand willen we wegwerken! Liefst via openbare, gesubsidieerde opvang: dan moeten ouders niet afhaken omwille van de kostprijs en hebben we een kwaliteitsgarantie. Maar ook zelfstandige initiatieven die een goede service bieden aan een sociaal tarief verdienen onze steun. Kinderopvang gebeurt liefst dicht bij huis. We streven daarom naar een evenwichtige spreiding over de deelgemeenten. We letten daarbij op een voldoende aanbod voor zieke kinderen en kinderen met een handicap. En klant is koning: sp.a wil 1 loket waar ouders terechtkunnen voor informatie en inschrijvingen bij de verschillende opvanginitiatieven.
Je zal maar oud worden.
Wie in Haacht wil blijven wonen moet dit kunnen. Daarom pleit sp.a voor meer betaalbare woningen. Maar dat volstaat niet. Ook op het vlak van huisvesting voor senioren is er werk aan de winkel. Haacht telt meer dan 1.800 70-plussers. Ruim 700 Haachtenaars - zo'n 5% van de bevolking - is ouder dan 80 en hun aantal groeit. Toch zijn er slechts 132 plaatsen in woonzorgcentra. Haacht realiseert hiermee 72,97% van de programmatienorm. Alweer slechter dan de meeste buurgemeenten: Leuven (86,01), Keerbergen (93,48), Herent (129,52) en Tremelo (215,76) kunnen een veel beter rapport voorleggen. Maar het kan nog dramatischer: Vlaanderen berekende dat Haacht nood heeft aan 72 serviceflats. Anno 2012 staat de teller op nul. Ook ontbreekt het aan een volwaardig dienstencentrum. Je zal maar oud worden in Haacht... Haachtse senioren verdienen beter. Serviceflats en een dienstencentrum staan daarom hoog op onze prioriteitenlijst. Natuurlijk zijn we ons bewust van het prijskaartje. Om dat te drukken kiezen we voor publiek-private samenwerking. Zonder in te leveren op kwaliteit.
Als we maar gezond zijn...
Niets is belangrijker dan onze gezondheid, wie ooit ernstig ziek was zal dat beamen. En gelukkig kan de gemeente hiervoor heel wat initiatieven nemen. Om te beginnen preventieve acties, want voorkomen is beter dan genezen. Gezonde voeding, stoppen met roken, voldoende beweging en op tijd naar de dokter: de recepten zijn intussen gekend. Hierop moeten we nog sterker focussen. Wie al ziek is verdient de beste zorgen, liefst in zijn vertrouwde omgeving. We stimuleren daarom thuis- en mantelzorg, in nauwe samenwerking met het OCMW. Gezondheid is geen luxeproduct. Toch stellen heel wat mensen een doktersbezoek uit omdat ze de rekening niet kunnen betalen. Arm maakt ziek, en ziek maakt arm. Dat is voor sp.a onaanvaardbaar. We zetten daarom sterk in op de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. We promoten de derdebetalerregeling bij de Haachtse huisartsen. Met dit systeem betaalt een patiënt enkel het remgeld, de rest wordt rechtstreeks met het ziekenfonds geregeld. Wijkgezondheidscentra hebben hun nut al bewezen. Ingeschreven patiënten genieten er gratis zorgen, de centra zelf krijgen een forfaitaire vergoeding van de ziekteverzekering. Maar er is meer: wijkgezondheidscentra hebben veel oog voor preventie en hanteren een multidisciplinaire aanpak. Voordelen te over. Volgens sp.a is er ook een toekomst voor deze formule in landelijke gebieden. We willen dat Haacht, eventueel samen met enkele buurgemeenten, de oprichting van een wijkgezondheidscentrum stimuleert. Gezondheid en milieu gaan hand in hand. sp.a nam daarom steeds het voortouw in de strijd tegen de verbrandingsoven in Kampenhout-Sas. Ook in de toekomst zullen we ons tegen de inplanting van een afvaloven blijven verzetten!
In een notendop: sp.a kiest voor een warm, sociaal en gezond Haacht. Daarom: (1) Willen we meer kinderopvangplaatsen, gespreid over de deelgemeenten. Hierbij hebben we speciale aandacht voor zieke kinderen en kinderen met handicap. Haachtenaars moeten aan 1 loket terechtkunnen voor informatie en inschrijvingen. (2) Maken we werk van een volwaardig dienstencentrum en serviceflats. Om de kostprijs te beperken kiezen we voor een publiek-private samenwerking. (3) zetten we in op preventieve gezondheidsacties en thuiszorg. (4) Promoten we de derdebetalersregeling bij de huisartsen en stimuleren we de oprichting van een wijkgezondheidscentrum. (5) Blijven we ons verzetten tegen de mogelijke inplanting van een verbrandingsoven in Kampenhout-Sas.