Je hebt geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen

2012-11-22

Aangerand worden door je partner, het kan. Met de campagne ‘Je hebt geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen’ kaarten VIVA-SVV en zij-kant deze problematiek aan bij het grote publiek. Ze delen pillendoosjes uit, met binnenin gezonde snoepjes. De bijsluiter vertelt meer over seksueel geweld in een relatie. Lectrr ontwierp voor deze campagne een exclusieve cartoon.

Seksueel geweld binnen een relatie blijft een taboe dat al te vaak met de mantel der liefde wordt bedekt. Te veel mannen en vrouwen vinden dat partners elkaar seks verschuldigd zijn en dat ze dus niet het recht hebben om neen te zeggen. Geheel ten onrechte. Slachtoffers zwijgen uit loyauteit, angst, schaamte of onwetendheid. Nochtans kunnen de gevolgen even dramatisch zijn als bij een aanranding door een onbekende. Het vertrouwen in anderen en jezelf krijgt een deuk. Sommigen blijven hier nog jaren mee worstelen.

Een gezonde relatie draait om wederzijds respect en communicatie. Praat dus met je partner. Zeg wat je graag wil en wat echt niet kan. Want neen is neen, je hebt het recht om handelingen te weigeren. Stel je grenzen en respecteer die van je partner.

Maak je je zorgen om iemand in je omgeving, praat er dan over met haar of hem. Maar ook als je zelf slachtoffer bent zijn er altijd opties. Probeer met je partner de tips uit op www.horenzienenpraten.be. Lukt dat niet, schakel dan anderen in. Praat met iemand die je vertrouwt, neem (anoniem) contact op met een luisterlijn zoals Tele-Onthaal (tel. 106 of ’s avonds via online chat op www.tele-onthaal.be) of het Meldpunt Geweld, Misbruik en Kindermishandeling (tel. 1712). Of ga langs bij je plaatselijke Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Meer hulpadressen vind je op www.horenzienenpraten.be.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres