Maggie De Block is schadelijk voor uw gezondheidsfactuur

2017-03-01

Door het koppig besparingsbeleid van minister De Block (Open VLD) betalen we steeds meer extra’s bij de kinesitherapeut, tandarts en specialist.  sp.a waarschuwt hiervoor al langer, onderzoek van de socialistische mutualiteiten toont dit nu zwart op wit. De stijging van de supplementen is immers spectaculair.  De Block krijgt de zorgsector niet meer achter haar rantsoeneringsbeleid en stuurt de factuur de facto naar de patiënt.

In november besliste de regering om ruim 900 miljoen euro te snijden in de gezondheidszorg. Zorgverstrekkers moesten 2/3 van hun index inleveren, goed voor 247 miljoen euro.  De patiënt zou dit niet voelen, maar dat ballonnetje werd snel doorprikt.  Antibiotica en neussprays werden plots duurder, en door het optrekken van het plafond voor de maximumfactuur betalen mensen met dure ziekenhuisfacturen meer uit eigen zak.

Die bijkomende facturen waren maar het topje van de ijsberg.  Al snel bleek dat minister De Block het hele systeem van tariefafspraken tussen de zorgverstrekkers en de ziekteverzekering op de helling zette.  Tandartsen en kinesisten hebben sinds 1 januari geen tariefafspraken meer, en hun beroepsverenigingen raden hen dan ook aan om de prijzen op te trekken.  Gevolg: ook deze meerkost is voor de patiënt.   

De cijfers van de socialistische mutualiteiten spreken boekdelen. Waar in december bij 14 % van de getuigschriften van niet-geconventioneerde kinesitherapeuten supplementen van meer dan 10 % werden aangerekend, was dat in januari al 38 %. Eenzelfde tendens bij de geconventioneerde kinesitherapeuten (van 7 naar 27 %), en sinds oktober al bij de geconventioneerde specialisten (van 28 naar 37 %) en hun niet-geconventioneerde collega’s (van 50 naar 56 %).

Er is maar een conclusie mogelijk: de besparingsobsessie van Maggie De Block maakt de gezondheidszorg almaar duurder.  Door het mes op de keel van de zorgverstrekkers te plaatsen, heeft de minister de tariefzekerheid voor de patiënt en de betaalbaarheid van de zorg overboord gegooid. En dat kunnen we - zoals ook Paul Callewaert (algemeen secretaris socialistische mutualiteiten) beklemtoont - niet toelaten!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres