Iedereen is ergens goed in. Dat willen we als gemeente stimuleren. Haacht moet jongeren kansen geven en resoluut de kaart trekken van cultuur en sport. Met een betaalbaar aanbod op maat van elke Haachtenaar. Voldoende breed, maar ook vernieuwend en uitdagend. Zodat we trots kunnen zijn op wat we opbouwen en iedereen kan meegenieten.
Onze kinderen zijn de toekomst. Een cliché, maar het klopt wel. Geen betere investering dan in onze jeugd. Kinderen en jongeren weten trouwens best zelf wat wat goed voor hen is. We willen hen daarom meer betrekken bij het beleid, via de jeugdraad en minder formele kanalen. Inspraak is voor ons geen loze belofte: ook bij de opmaak van ons programma gingen we bij de jeugd te rade.
Haacht telt verschillende scholen. Die willen we aanmoedigen om na de lesuren en tijdens de vakantie de poorten te openen voor sport, cultuur, en ontspanning. Zulke brede scholen zijn in het voordeel van iedereen. Kinderen, jongeren én volwassenen genieten van een aantrekkelijk aanbod, scholen verdienen een centje bij. Natuurlijk investeren we tegelijk in veilige schoolomgevingen en schoolroutes.
Kinderen moeten niet alleen leren, spelen is net zo belangrijk. We zullen daarom de bestaande speelpleintjes opwaarderen en ze op een veilige manier verbinden. Zo komen we tot een echt speelweefsel van avontuurlijke plekken. Omdat inzet en engagement een beloning verdienen steunen we de jeugdbewegingen. Door in te zetten op comfortabele en veilige lokalen, maar ook financieel en logistiek.
In Haacht wonen ruim 1.000 12- tot 17-jarigen. Ook volgen bijna 3.000 scholieren les in onze secundaire scholen. Toch vind je hier nog steeds geen jeugdhuis. Daarin willen we verandering brengen, bijvoorbeeld aan Den Dijk. Want ook tieners hebben recht op hun stek!
Jongeren willen feesten, dat is van alle tijden. Maar niet iedereen is hierover even enthousiast. We ontwikkelen een fuifbeleid dat jongeren helpt bij de organisatie, maar tegelijk oog heeft voor de omwonenden. Een volwaardige en betaalbare fuiflocatie is zeker geen overbodige luxe. Een fuifbegeleidingsteam van vrijwilligers kan helpen bij de voorbereiding en op de avond zelf. Goede afspraken maken goede vrienden: we stellen daarom alles in het werk om de overlast te beperken.
Cultuur is geen hobby van een kleine elite. Het brengt leven in de brouwerij en zet Haacht mee op de kaart. De Jan Primusfeesten en Swing Wespelaar bewijzen dat jaar na jaar. Cultuur prikkelt en verrast, het zorgt voor onverwachte ontmoetingen en geeft zuurstof aan een samenleving. Iedereen moet hiervan kunnen genieten: sp.a kiest voor een divers en betaalbaar cultuuraanbod, voor jong en oud. Met populaire artiesten, maar net zo goed vernieuwende kunstenaars. In bibliotheek of gemeenschapscentrum, maar ook op straten en pleinen. Voor iedereen, door iedereen.
Samen staan we sterker: het geldt ook voor cultuur. In het beleid moeten we de lokale verenigingen meer betrekken. Zo geven we kansen aan Haachts talent en vergroten we de aantrekkingskracht van onze initiatieven. Evenementen zoals de Jan Primusfeesten bewijzen jaarlijks dat samenwerking loont. Dat moeten we stimuleren!
Al moeten we ook voorbij de gemeentegrenzen kijken. Samenwerking met buurgemeenten (bijvoorbeeld GC De Wildeman in Herent), steden als Leuven en Mechelen of de provincie biedt zeker perspectieven. Haacht neemt nu al deel aan het Holebifilmfestival. Die politiek moeten we voortzetten én uitbreiden. Er zijn immers ongetwijfeld nog veel meer mogelijkheden.
We schreven het al: sp.a wil een betaalbaar cultuuraanbod. Ook wie het niet breed heeft moet in Haacht zijn gading kunnen vinden, zowel actief als passief. We werken via gerichte acties drempels weg voor financieel zwakkere groepen. Maar ook voor de gemeente staat betaalbaarheid centraal. Daarom bekijken we hoe we via publiek-private samenwerking (PPS) de kosten kunnen beperken. Met een PPS-constructie kan misschien ook Studio 2000 behouden blijven voor culturele activiteiten. Waarom daar bijvoorbeeld geen artist in residence? Die kan met de bewoners initiatieven opzetten en zo het centrum nieuw leven inblazen.
Sport beweegt ons allemaal. Het is plezierig, een gezonde opkikker en ideaal om nieuwe vrienden te maken. Of je nu jong of oud bent, goed of slecht te been. Iedereen in beweging: het moet ook in Haacht ons streefdoel zijn. Met een aantrekkelijk en betaalbaar aanbod kan dit lukken. Sporten vraagt goede infrastructuur, liefst dichtbij. sp.a wil daarom in elke deelgemeente een multifunctioneel sportveld Met de scholen maken we goede afspraken over het gebruik van sportzalen en -velden. We waarderen het sportcomplex Den Dijk op door een renovatie van de kleedkamers en een goede en doordachte invulling van de geplande polyvalente zaal. We leggen een loopparcours aan en onderzoeken de haalbaarheid van een tweede sportcomplex. Haacht is een mooie, groene gemeente. Ideaal om te fietsen, lopen, wandelen en skaten. Veilige fiets- en wandelwegen en avontuurlijke mountainbikeroutes zijn prima voor sportievelingen, maar ook voor toeristen of voor wie naar school of werk moet. Dit is voor ons dan ook een prioriteit.
Natuurlijk draait sporten niet alleen om infrastructuur. Een echt sportbeleid laat inwoners proeven van sport en geeft hen goesting om te bewegen. Een mooi voorbeeld is Start2Sport in Keerbergen. Daar werken de sportdienst en 5 sportclubs (waaronder ook de handballers van Atomix) samen om kinderen te laten kennismaken met verschillende disciplines. Iets gelijkaardig moet zeker ook in Haacht kunnen. Voor kinderen, om hen zo snel mogelijk de sportmicrobe mee te geven, maar net zo goed voor volwassenen. Ook G-sport (sport voor personen met een handicap) verdient alle aandacht.
Haacht kent een aantal sportevenementen voor een groot publiek. De Stratenloop en de Gordel zijn hiervan mooie voorbeelden. Die weg willen wij verder inslaan, met een massa aerobic en een Spel Zonder Grenzen tussen de verschillende deelgemeenten. Want wat is er leuker dan samen sporten? Met andere woorden: Haacht moet resoluut de kaart trekken van jongeren, cultuur en sport. Daarom:
- geven we jongeren meer inspraak, o.a. via de jeugdraad
- moedigen we scholen aan om hun infrastructuur open te stellen
- willen we de speelpleinen opwaarderen en een echt spelweefsel creëren
- steunen we de jeugdbewegingen financieel, logistiek en met degelijke lokalen
- moet er in Haacht een jeugdhuis komen, bijvoorbeeld aan Den Dijk
- ontwikkelen we een fuifbeleid voor jongeren dat oog heeft voor omwonenden
- kiezen we voor een betaalbaar cultuuraanbod op maat van elke Haachtenaar
- betrekken we de lokale verenigingen meer bij het cultuurbeleid
- werken we in ons cultuurbeleid samen met buurgemeenten en de provincie
- onderzoeken we mogelijkheden om het cultuuraanbod betaalbaar te houden
- brengen we Haachtenaars aan het sporten met tal van initiatieven
- kiezen we voor goede sportinfrastructuur in de buurt van iedereen
- zetten we in op fietspaden, wandelwegen, inline- en mountainbikeroutes