
"Yes we can!" riep Obama en hij werd prompt president van Amerika. Iedereen was het erover eens: de kracht van zijn slogan ligt in de positieve benadering. Iemand positief benaderen, geeft vleugels en brengt het beste in die persoon naar boven. Hoewel we ons hier allemaal bewust van zijn, merken we dat hieraan in de praktijk nog te vaak wordt voorbij gegaan.
Ook in het onderwijs wordt er nog te snel gekeken naar wat er mis loopt, waar iemand tekort schiet en hoe die tekorten moeten aangepakt worden. Leerkrachten staan te weinig stil bij de krachten en talenten van een leerling. Het LOP in Aarschot wil leerkrachten een handje helpen om hierin verandering te brengen. Met het project 'Talentenportfolio' kan een leerkracht zijn leerlingen helpen hun talenten in beeld te brengen. Doorheen hun schoolloopbaan stoppen de leerlingen werkstukjes of andere materialen in hun portfolio. Zo krijgen ze steeds meer zicht krijgt op wat ze graag doen en waar hun interesses liggen. De leerlingen worden hierdoor gestimuleerd een positieve studiekeuze te maken die aansluit bij hun talenten en interesses. En dit verhoogt ook de kans dat ze doorgroeien naar een job die ze leuk vinden. Het project past perfect binnen het provinciaal onderwijsflankerend beleid en kon daarom al rekenen op een financiële steun van 60.000 euro.
De Talentportfolio krijgt steeds meer belangstelling, ook buiten de provincie Vlaams-Brabant. Daarom werd op 29 februari in enkele Aarschotse scholen een ontmoetingsdag georganiseerd met scholen uit Sint-Truiden. Leerkrachten konden een kijkje komen nemen hoe er in de Aarschotse scholen omgegaan wordt met het ontdekken en stimuleren van de talenten van hun leerlingen. Alvast een dikke proficiat voor meester Joost uit de O.L.V. van Fatimaschool. Elke leerling verdient zo'n leerkracht om samen op talentenontdekkingstocht te gaan!