De lokkertjes van Leuven: undercover op de Oude Markt

2015-06-11

Loktieners: een gek idee, overgewaaid uit Nederland. Hierbij stuur je 14-jarigen op café en laat je hen een pint bestellen. Als ze die krijgen heeft de cafébaas de bonen gefret. Een prima idee vinden de Vereniging voor Alcohol- en Drugpreventie en – verbazend genoeg - Horeca Vlaanderen. Want wanneer er sprake is van fiscale controle staat die belangenorganisatie steevast op de achterste poten. Verschillende steden en gemeenten reageerden al enthousiast op dit dwaze initiatief. Daarbij ook – tot mijn afschuw – Leuven.

Eeuwenoud, springlevend was jarenlang het motto van de stad waarin ik opgroeide. Maar moet je daarom teruggrijpen naar recepten uit een duister verleden? Bij ons werd de kinderarbeid al 100 jaar geleden afgeschaft. We willen toch de klok niet terugdraaien? Zelfs niet voor het goede doel.

Natuurlijk is er een probleem van alcoholmisbruik onder jongeren en daar moeten we iets aan doen. Het Alcoholplan van voormalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) bevatte daarvoor tal van concrete maatregelen. Die bleven echter dode letter omdat vooral de liberalen op de rem gingen staan. Een weinig verheffend schouwspel en een gemiste kans. Al leggen we ons daar niet bij neer en volgt binnenkort een resolutie om de beste elementen uit het Alcoholplan toch uit te voeren.

Maar om dan zomaar loktieners in te schakelen? Dat is een brug te ver! Of willen we soms een verklikkersmaatschappij? Die biedt een vaste garantie op wantrouwen, ruzies en verzuring. Een toprecept voor wie mensen tegen elkaar wil opzetten. En een slechte les voor onze kinderen die zo de boodschap krijgen dat klikken en heimelijkheid deugen.

Praktijktests hebben zeker hun waarde. Om discriminatie op de huur- of arbeidsmarkt aan het licht te brengen zijn ze een prima instrument. Maar hier vergaloppeert men zich nog geen klein beetje. Beste Leuvenaars, ik had van jullie beter verwacht. Gezondheid!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres