Deze regeringsmaatregel wordt u aangeboden door de industrie van de geneesmiddelen

2018-06-18

Ministers met shirtreclame: soms lijkt het me geen slecht idee. Het zou de zaken in een klap veel duidelijker maken. Minister Marghem (MR) met een truitje van Engie-Electrabel. Johan Van Overtveldt (N-VA) in het plunje van een exclusief fiscalistenkantoor. En Maggie De Block (Open VLD)? Die twijfelt misschien nog tussen outfits van verschillende farmabedrijven.

Sinds De Block minister van Volksgezondheid werd rekenen CEO's van farmabedrijven zich rijk. Want de minister rijgt de beslissingen in het voordeel van hun sector naarstig aan elkaar. En dat mag wat kosten. De kater is er intussen voor patiënten, ziekenhuizen en zorgverleners. Zij krijgen de factuur voorgeschoteld.

Onder De Block wordt het geneesmiddelenbudget systematisch overschreden. Van 2015 tot 2017 gaf de sector al 420 miljoen meer uit dan afgesproken. Ziekenfondsen, sp.a, het Rekenhof en het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg uitten hierover al meermaals hun bezorgdheid. Toch weigert de blauwe excellentie om in te grijpen. Au contraire: met twee nieuwe maatregelen maakt ze het voor de sector nog makkelijker om buitensporige prijzen te vragen.

Over de terugbetaling van geneesmiddelen wordt beslist in een speciale commissie. Daarvoor is tot nu toe een tweederdemeerderheid nodig. Verstandig, want van veel nieuwe medicamenten wordt de meerwaarde betwist. Een kritische doorlichting en een transparante beslissing zijn dan ook in het voordeel van de ziekteverzekering en de patiënt. Al ziet De Block dit anders. Voor haar volstaat voortaan een gewone meerderheid en verloopt de stemming in het geheim. Dat lobbyt lekkerder.

Nog niet overtuigd? Een tweede voorbeeld. Geneesmiddelen helpen soms bij ziektes waarvoor ze oorspronkelijk niet bedoeld waren. Een meevaller voor de patiënt, maar ook voor fabrikant die quasi gratis extra klanten krijgt. Daarom tracht de ziekteverzekering in die gevallen een lagere prijs te onderhandelen. Maar van dat principe wil Maggie af. Daar wordt maar een partij beter van: de geneesmiddelenindustrie!

Deze opinie verscheen eerder op www.artsenkrant.com

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres