Een moeilijke bevalling

2012-11-06

Zaterdag was het weer zover. Een baby, die voorlopig luistert naar de naam 'Pieter De Kleine', werd achtergelaten in de Antwerpse vondelingenschuif. Frustrerend nieuws, want als volksvertegenwoordiger diende ik in 2005 samen met Magda De Meyer een resolutie in om discreet bevallen mogelijk te maken. Vele jaren later staan we nog geen stap verder, ondanks verschillende parlementaire initiatieven. En dus moeten radeloze moeders nog steeds een beroep doen op de vondelingenschuif. Beter dan niets uiteraard, maar eigenlijk een beschaafde maatschappij onwaardig. Kinderen dump je niet.

Nu vermeldt men in ons land telkens de naam van de moeder in de geboorteakte. Voor vrouwen - vaak tieners - die ongewenst zwanger zijn en dit willen verborgen houden is dat een ernstig probleem. Zij kunnen nergens terecht, en kiezen noodgedwongen voor abortus of een anonieme bevalling in Frankrijk. Of ze bevallen clandestien en leggen het kind ten vondeling. Dan lijkt een discrete bevalling veel humaner. Men noteert de naam van de moeder in een gesloten register en de bevalling kan gewoon in het ziekenhuis plaatsvinden. Als moeder en kind later toch contact willen is die mogelijkheid er nog. Zeg nu zelf: toch veel beter dan een vondelingenschuif?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres