Heeft dokter Emma ook beroepsgeheim?

2018-02-22

Emma: zo heet de chatbot die huisarts Servaas Bingé en ontwikkelaar Jelle Van De Velde deze maand lanceren. Een digitaal platform dat je medisch advies geeft op basis van jouw lichaamsdata. Later start ook een Emma Care Center in de Ghelamco Arena. Daar zal je o.a. terecht kunnen voor een bloedafname. Brood en spelen en doktersbriefjes. Voeding, leeftijd, gewicht, levensstijl: je kan het zo gek niet bedenken of Emma verzamelt er gegevens over. Een bloedproef en op termijn een DNA-analyse vervolledigen het plaatje. Hiermee bepaalt Emma jouw risicoprofiel en krijg je tips. Medisch advies vanop de digitale snelweg. Een consultatie op de pechstrook van het wereldwijde web. Appy Appy Joy Joy.

Emma staat niet alleen. Talloze websites en apps geven raad bij de meest diverse gezondheidsproblemen. Maar ze doen nog meer vragen rijzen. En dat in de eerste plaats rond verantwoordelijkheid. Want wat gebeurt er wanneer mensen blind vertrouwen op deze technieken? Wanneer deze tools verkeerde informatie geven? Wanneer je zo te laat naar de dokter trekt? Wie is er dan aansprakelijk? Ik zou het graag vernemen.

Hoe zit het trouwens met de privacy? Is die in zulke systemen voldoende gewaarborgd? Veel werkgevers, adverteerders en verzekeraars zouden een moord begaan om deze data te bekomen. En die interesse is niet ingegeven door menslievendheid. Straks niet meer op sollicitatie omdat je de laatste tijd vaak ziek was? Voortdurend reclame vermits jouw cholesterol wat aan de hoge kant is? Of plots een duurdere verzekering omdat je onvoldoende beweegt? Dit is helaas geen science fiction meer.

Initiatiefnemer Servaas Bingé maakt zich sterk dat medische gegevens niet gedeeld zullen worden. Ik wil hem graag geloven maar wie garandeert dit voor de toekomst? De laatste jaren zien we een akelige verschuiving. Privacy bevindt zich op een hellend vlak. Alles publiek, iedereen koopwaar. Te grabbel voor wie maar wil betalen.

Gezondheid is ons hoogste goed. Medisch advies soms een kwestie van leven of dood. Zwaar verkouden, hoofdpijn, last van krampen? Misschien toch best een échte dokter raadplegen!

Deze opinie verscheen eerder op www.artsenkrant.com

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres