Heeft rechts schrik van vrouwen? Stel quota niet langer uit!

2011-04-18

Het stond in de sterren geschreven. Open VLD, MR en N-VA hebben in de Kamer de stemming over verplichte quota voor vrouwen in raden van bestuur gedwarsboomd. Ze kregen hierbij de steun van het Vlaams Belang. Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State. Een nodeloze vertragingsactie.

In maart stemden socialisten, groenen en christendemocraten in de Kamercommissie Handelsrecht een voorstel dat beursgenoteerde bedrijven verplicht om ten laatste binnen vijf jaar een derde vrouwen op te nemen in hun raden van bestuur. Een belangrijke stap om het evenwicht tussen vrouwen en mannen aan de top te concretiseren en het glazen plafond aan diggelen te slaan.

Dit dreigt nu op de lange baan geschoven te worden. Advies van de Raad van State betekent al snel dertig dagen uitstel. Komen er opmerkingen, dan kan het voorstel voor amendering opnieuw richting commissie. Een eindeloze carroussel lijkt ingezet.

De N-VA wilt immers nog verder gaan. Quota liggen moeilijk voor de troepen van De Wever, tenzij dan voor Vlaamse schlagers op de radio. Bij een goedkeuring gaat men het voorstel evoceren in de Senaat, en sluit men zelfs de alarmbelprocedure niet uit. Blijkbaar hebben na de Walen ook de vrouwen het verkorven bij de Vlaams-nationalisten. Ben Laden Weyts doet zijn bijnaam alle eer aan. De N-VA-ers weten duidelijk met hun tijd geen blijf. Misschien kunnen ze eens proberen een regering te vormen?

Quota uitstellen is niet opportuun. Bovendien geven we zo een verkeerd signaal aan de bedrijfswereld. Quota leveren geen excuustruzen op, maar net kansen aan vrouwen die hogerop willen geraken. En dat proces mogen we niet nodeloos vertragen.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres