Kind & Gezin in Haacht

2018-10-05

Het is een komen en gaan die vrijdagochtend in het consultatiebureau van Kind & Gezin, in de schaduw van de kerktoren van Haacht. Zestien kindjes, variërend in leeftijd van 4 weken tot 2,5 jaar, komen langs, vergezeld van hun fiere ouders. Veelal komen mama én papa mee, soms ook mama alleen. Opmerkelijk, geen enkele baby of peuter komt binnen met papa alleen. De follow-up van kinderen is anno 2018 blijkbaar vaak nog steeds een vrouwentaak. Ze worden vriendelijk welkom geheten en wegwijs gemaakt door Mieke en Diane, respectievelijk 22 jaar en 4 jaar vrijwilligster bij Kind & Gezin.

Het team van vrijwilligers bestaat uit een 10-tal mensen, vertellen ze. Naast Mieke en Diane, wordt bij elk consultatiemoment het team vervolledigd door de arts en Anneke, de verpleegster. Mieke en Diane wijzen de ouders een omkleedplekje aan, waarna de kindjes worden gewogen en gemeten. Een taak, die deze ochtend, met enthousiasme en plezier deels wordt overgenomen door Karin. Daarna zijn de ukkie’s klaar voor de consultatie bij de arts en de verpleegster, of bij één van beiden.

Als de kindjes weer buiten gaan, ontsmetten Mieke, Diane en Karin de omkleedkussens.Na elke consultatie, zo vertellen me de dames, wordt de hele consultatieruimte overigens gepoetst en ontsmet, ook de weeg- en meettoestellen. “We zijn nu altijd met 2 vrijwilligers hier”, vertellen de dames. “Vroeger gebeurde het vaak alleen, maar met twee is toch plezieriger. Elke maandagnamiddag, donderdagavond, twee maal per maand op een woensdagvoormiddag en één à twee maal per maand op een vrijdag, ontvangen wij hier de kindjes met hun ouders.” “We krijgen hier alle soorten kindjes over de vloer. Tot de leeftijd van 2,5 jaar, dan worden ze verder opgevolgd op school. Ook mensen, die slecht voor hun kinderen kunnen zorgen, komen hier. Maar onze verpleegster doet ook huisbezoeken, waar dikwijls al veel kan worden vastgesteld. Soms zien we hier ook politieke vluchtelingen, die door het OCMW worden doorverwezen naar ons. Dan wordt er een tolk voorzien, zodat de communicatie vlot kan verlopen”.

Enkele gesprekken met moeders leren me dat ze uiterst tevreden zijn over de werking van Kind & Gezin in Haacht. Ze zien er echt de voordelen van in. Eén mama verklaart zelfs vanuit een andere gemeente naar hier te komen. Zij verhuisde nog niet zo lang geleden en vindt de werking in haar gemeente een pak minder: “Ofwel is het lokaal te koud, ofwel moeten we veel te lang wachten. Hier gebeurt dat vlotjes en is alles pico bello in orde”. Een kattebelletje aan de muur leert me dat men hier op consultatiemomenten de thermostaat op 23°C zet, een aangename warmte voor de half uitgeklede baby’s.

Even na twaalven stappen de laatste ouders met hun kleine wonder buiten, worden de kussens en toestellen ontsmet en gepoetst, en draaien Diane en Mieke de deur dicht.

Karin

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres