9 acties voor een betaalbare gezondheidszorg: sp.a lanceert ambitieus gezondheidsplan

2019-03-08

Niets is belangrijker dan je gezondheid. Daarom lanceert sp.a een ambitieus gezondheidsplan. Zekerheid staat daarbij centraal: zekerheid op betaalbare gezondheidszorg, op gezondheid en op de beste zorg. 9 concrete acties moeten dit garanderen. Samen goed voor een extra investering van 2,3 miljard. Toegegeven: geen peulenschil. Maar is een goede gezondheid dat niet waard?

Zekerheid op betaalbare gezondheidszorg

De besparingen van de afgelopen jaren zetten de toegankelijkheid van onze gezondheidszorg onder druk én zijn een rem op vernieuwing en verbetering. Alleen door samen in onze zorg te investeren, geven we iedereen zekerheid op een goede gezondheid.

  • De toegang tot de eerste lijn moet drempelloos zijn. We maken daarom een bezoek aan de vaste huisarts gratis. Via die vaste huisarts krijgt de patiënt sneller toegang tot de specialist aan een verminderd remgeld.
  • Wij reserveren meer middelen voor een échte terugbetaling van psychotherapie. Ook tandzorg, brillen en lenzen en hoorapparaten moeten beter terugbetaald worden. Lachen, horen en zien mogen geen luxe zijn.
  • Ereloonsupplementen moeten verdwijnen uit onze gezondheidszorg. Wij kiezen voor een rechtvaardige verloning van zorgverstrekkers waarbij de tariefzekerheid wordt hersteld.

Zekerheid op gezondheid

Een vrouw die laagopgeleid is, leeft 18 jaar minder lang in goede gezondheid dan een vrouw die hoogopgeleid is. Dat is anno 2019 een regelrechte schande. Het leeuwendeel van onze ziektelast wordt bovendien veroorzaakt door vermijdbare ziekten. Toch besteden we slechts 3% van ons gezondheidsbudget aan preventie. Te gek voor woorden.

  • De gezondheidskloof moet kleiner. Iedereen moet in goede gezondheid met pensioen kunnen gaan. Het verkleinen van de gezondheidskloof begint trouwens nog voor de geboorte. Zwangere vrouwen en jonge kinderen verdienen dan ook bijzondere aandacht.
  • We beperken de impact van vermijdbare ziektes op ons gezondheidsbudget en verhogen het budget voor preventie en gezondheidspromotie. Gezonde mobiliteit, kwaliteitsvol wonen en toegankelijke natuur zijn essentieel voor een gezond leven. Kwetsbare groepen verdienen extra aandacht.
  • Samenwerking stimuleren, gezondheid creëren en onnodige zorg vermijden: dat moet voorop staan in het verlonen van zorgverstrekkers. Vandaag ligt de nadruk eenzijdig op prestaties en het curatieve. Via ‘shared-savings’ moeten middelen terugvloeien naar betere zorg en meer gezondheid.

Zekerheid op de beste zorg

Onze gezondheidszorg draait te veel om financiële winst. Daardoor verdwijnen zorgpersoneel en patiënt naar de achtergrond. Nieuwe geneesmiddelen worden zo duur dat we ze niet meer kunnen betalen. De financiering van artsen zorgt voor tekorten in bepaalde disciplines en voor onnodige ingrepen. Ondertussen staan verpleegkundigen en verzorgenden onder hoge druk, omdat ze met te weinig zijn.

  • Het aantal handen in de zorg moet omhoog. Wij willen 7.500 extra zorgende krachten in onze ziekenhuizen. We herwaarderen het werk van verpleegkundigen en zorgkundigen door hen meer gepaste taken te geven.
  • We zetten de hervorming van het ziekenhuislandschap verder. Complexe zorg concentreren we in gespecialiseerde centra, lokale ziekenhuizen versterken we in hun algemene taak. Ook de voorbereiding, het herstel en de nazorg gebeuren in nabije ziekenhuizen of thuis.
  • Met ons ‘pillenplan’ garanderen we ook morgen toegang tot de beste geneesmiddelen. Aan innovatieve geneesmiddelen die we niet kunnen betalen hebben we immers niets. We begrenzen de prijzen, en bepalen ze op Europees niveau. We beperken het gebruik van geheime contracten en zetten nieuwe pistes van geneesmiddelenontwikkeling op buiten de greep van patenten en monsterwinsten.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres