Alimentatie niet gekregen? Stilzitten regering zet meer dan 4.000 eenoudergezinnen in de kou

2015-05-24

De federale regering voorziet momenteel onvoldoende middelen voor de Dienst Alimentatievorderingen. Daardoor dreigen alleenstaande ouders in financiële moeilijkheden niet te krijgen waar ze recht op hebben. Een woordje uitleg is hier op zijn plaats.

Wanneer ex-partners het alimentatiegeld niet of onjuist betalen - en dat gebeurt in maar liefst 40% van de gevallen! - kunnen alleenstaande ouders aankloppen bij de Dienst Alimentatievorderingen (DAVO). Die schiet dan het alimentatiegeld voor en recupereert het later bij de andere ex-partner. Maar nu dreigt een tekort bij DAVO omdat de regering onvoldoende middelen voorziet voor haar eigen maatregelen. Onlangs werd immers de loongrens voor alleenstaande ouders die een voorschot vragen opgetrokken van 1.386 euro tot 1.800 euro. Hierdoor zouden volgens een studie van professor Pacolet (HIVA, KU Leuven) liefst 4.295 bijkomende gezinnen in aanmerking komen voor hulp van DAVO.

In theorie uiteraard een goede zaak. Maar wanneer de regering 6,8 miljoen euro te weinig voorziet om die extra gezinnen te kunnen helpen, stelt zich wel een groot probleem. Iets waar het Rekenhof een half jaar geleden al op wees. Minister van financiën Johan Vanovertveldt (N-VA) beloofde toen aan vrouwenorganisaties en De Gezinsbond om dit bij de begrotingscontrole te corrigeren. Een zoethoudertje blijkt nu. Intussen zijn we mei 2015 en de regering voorziet 0 euro extra. Ronduit beschamend, want hierdoor riskeren zo’n 4.300 eenoudergezinnen uit de boot te vallen. Voor velen dreigt zo bittere armoede. Het leverde staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) stevige kritiek op.

Geconfronteerd hiermee liet Sleurs echter laconiek weten dat het huidig budget zeker toereikend is. Want de nieuwe aanvragen komen na de loongrensverhoging slechts ‘druppelsgewijs’ binnen. Maar net daar knelt het schoentje: wie door een gerechtelijke uitspraak recht heeft op deze onderhoudsgelden weet het gewoon niet. En als het van de regering afhangt zal daar niet snel verandering in komen.

Wie maatregelen neemt, moet daarover helder communiceren én voldoende centen voorzien. Dat noemt men gewoon behoorlijk bestuur. Een promotiecampagne voor de nieuwe regelgeving voor DAVO is dan ook geen overbodige luxe. Waarom geen brief naar alle alleenstaande ouders die recht hebben op (achterstallige) alimentatiegelden, zodat ze weten waar ze terecht kunnen? Lekker achterover leunen en wachten tot de aanmeldingen binnendruppelen getuigt niet meteen van een ambitieuze aanpak om financiële miserie en armoede weg te werken. Of was dat misschien nooit de bedoeling en mag armoedebestrijding vooral niet te veel kosten? Je zou het gaan denken.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres