Betaal enkel remgeld bij de dokter

2015-06-04

900.000 Belgen stellen een doktersbezoek uit om financiële redenen. Dat was vorige zomer de onthutsende conclusie van een grootschalig onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. Vooral bij eenoudergezinnen en Belgen met een laag inkomen is de situatie schrijnend. Nochtans is de toegang tot de gezondheidszorg cruciaal. Als patiënten wegblijven omdat ze het niet kunnen betalen, ondergraaft dat eigenlijk het hele systeem. Niet alleen mijn mening, maar ook die van befaamd gezondheidseconoom Lieven Annemans. We moeten dan ook de financiële drempels slechten.

Concreet moet je nu bij de dokter een voorschot van bijna 25 euro ophoesten. Zeker bij langdurige en intensieve zorgen tikt dit snel aan. En dat schrikt veel mensen af, zelfs al krijgen ze achteraf een flink deel terug via de mutualiteit. Daarom pleit sp.a er al langer voor om bij de huisarts maximaal 6 euro te betalen, of 4 euro voor wie een globaal medisch dossier heeft. Dat kan eenvoudig door de kleefbriefjes af te schaffen. Net zoals in de meeste andere landen overigens.

Een wetsvoorstel was in de maak, maar de regeringspartijen hadden hier geen oren naar. Tijdens de commissievergaderingen hielden ze vast aan een eerdere, beperkte regeling voor wie de verhoogde tegemoetkoming ontvangt. Een eventuele veralgemening van het derdebetalersysteem komt ten vroegste eind 2016 terug op de agenda. Maar veel animo viel daarvoor niet te bespeuren in de rechtse coalitie. Daar hoopt men wellicht dat van uitstel ook afstel komt. Maar sp.a zal er alles aan doen om dat te beletten. Voor socialisten is een goede, betaalbare en voor iedereen toegankelijke zorg immers een absolute prioriteit. Want je gezondheid mag niet van je spaarboekje afhangen!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres