Als Maggie niet beweegt, doen we het zelf maar: wetsvoorstel sp.a en Groen over aanpak tabak

2016-02-24

Mensen roken al eeuwen. Om de gekste redenen overigens. Zo dacht men in een ver verleden dat tabak hielp tegen verkoudheden, koorts, reuma, syfilis en zelfs slangenbeten. Die tijd ligt gelukkig al decennia achter ons. Geen zinnig mens betwist nog de nefaste gevolgen van roken voor onze gezondheid. Een sigaret bevat een cocktail van giftige en verslavende bestanddelen. Alleen al in ons land overlijden jaarlijks 20.000 mensen aan tabakgerelateerde aandoeningen.

Terwijl de publieke opinie reeds lang overtuigd is van de schadelijke effecten van tabak, hinkt de wetgeving nog flink achterop. Niet in het minst door de vertragingsmaneuvers van de machtige tabaksindustrie. Die vindt vooral oren in liberale middens. Tot op het niveau van de minister van Volksgezondheid? Feit is dat minister De Block – zelf arts nochtans - weinig ijver aan de dag legt om de aanbevelingen van medische experten in beleid om te zetten. Daarom sloegen sp.a en Groen de handen in elkaar. In een wetsvoorstel bundelen ze vier zeer concrete maatregelen die de gezondheidsschade van roken drastisch kunnen beperken. Met daarbij speciale aandacht voor kinderen en jongeren. Om zo de instroom van nieuwe rokers in te dijken, maar ook om te beletten dat kinderen blootgesteld worden aan schadelijke tabakswalmen.

Voetbalshirts met tabakspubliciteit, een sigarettenmerk als sponsor van een groot festival: nog niet zo lang geleden was het de gewoonste zaak ter wereld. Intussen hebben tabaksproducenten gelukkig minder mogelijkheden om expliciet reclame te maken. Al kan dat nog aan de gevel of achter de toonbank van tabaks- of krantenwinkels. Dat achterpoortje willen we sluiten.

Het sigarettenpakje is de reclamedrager bij uitstek. Via knappe verpakkingen en misleidende informatie spelen tabaksfabrikanten in op een vaak jonge doelgroep. Uiteraard met de bedoeling hen levenslang aan hun merk te binden. Australië voerde daarom als eerste land neutrale pakjes in, met spectaculaire resultaten. Groot-Brittannië en Ierland volgden intussen. Als het van sp.a en Groen afhangt prijkt binnenkort ook ons land in dit rijtje. Zal de meerderheid volgen?

Sigaretten kopen op je 16de: in België kan het, in de meeste andere landen moet je 2 jaar langer geduld oefenen. Ook de Hoge Gezondheidsraad adviseert om de minimumleeftijd op te trekken naar 18 jaar. Daarom ons voorstel om die aanbeveling in wetgeving om te zetten.

Door het rookverbod in publieke ruimten loop je vooral thuis of in de auto risico op meeroken. Sigaretten in huis verbieden gaat te ver, maar geldt dit ook voor roken in de wagen? Zeker wanneer er kinderen meerijden? Verschillende landen beboeten al wie in de auto een sigaret opsteekt in het bijzijn van minderjarigen. Die maatregel kunnen we best ook hier invoeren. Met als bijkomend voordeel minder ongevallen. Want roken in het verkeer kan je aandacht afleiden.

Vier voorstellen die op termijn vele levens kunnen sparen. We hopen daarom dat ook de andere partijen hieronder hun schouders willen zetten. Of bestaat er - om de Stichting tegen Kanker te citeren - ook bij ons een liaison dangereuse tussen politiek en tabakslobby?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres