Bij het studiebureau van Uplace is de verbeelding aan de macht

2015-05-12

De Vlaamse regering rijdt zich steeds verder vast in het Uplacedossier. Drie onderzoekers van de UGent en de VUB maken immers brandhout van de Anteastudie over de mobiliteitsimpact van het winkelcomplex. Die stelde dat het best wel zou meevallen qua verkeershinder. Quod non. Vervelend voor de Vlaamse ministers die Uplace groen licht gaven en nu met de broek op de knieën staan. Maar ook geen verrassing.

Van bij aanvang waren er grote vragen over de onafhankelijkheid van het bureau dat ook voor Uplace werkt. Terecht blijkt nu: de studie is kunst- en vliegwerk, de verbeelding lijkt aan de macht. Antea bekijkt het leven door een wel erg roze bril en verpakt wishful thinking als wetenschap. En al is optimisme misschien een morele plicht, je moet niet overdrijven. Feit is dat we straks nog langer stilstaan op de Brusselse ring, mocht Uplace er komen. Dans de polonaise van fijn stof: van je een, twee, Uplakee!

De onderzoekers uit Gent en Brussel focussen op de verkeersproblemen, maar er schort natuurlijk wel meer aan Uplace. Voor handelaars uit de ruime omgeving dreigt een sombere toekomst. Terwijl Vlaanderen lippendienst verleent aan kernversterking en de lokale middenstand, trekt het in realiteit resoluut de kaart van het grote geld. Met de nationalisten van N-VA op kop. Daar moet men zich stilaan afvragen of de V in de partijnaam voor ‘Verhaeghe’ staat.

Een recente interprovinciale studie toont haarfijn aan dat winkeliers in de dorpskern het steeds moeilijker krijgen, o.a. door de concurrentie van baanwinkels. Ook Vlaams-Brabant ontsnapt hier niet aan. Neem nu Haacht, waar ik woon. Daar daalde de tewerkstelling in de detailhandel tussen 2008 en 2012 met maar liefst 19 %. Tegelijk neemt het aandeel ketens en grotere panden toe. In 2008 telden we nog 74 zaken kleiner dan 200 m², 6 jaar later waren er dat 12 minder. Tegelijk steeg het aantal panden van meer dan 800 m² van 3 naar 7. Plaatselijke middenstanders zien de evolutie met lede ogen aan. Bij hen zal je geen voorstanders van Uplace vinden. Maar dat zal onze Vlaamse excellenties worst wezen…

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres