Blijf niet ijskoud voor partnergeweld

2013-10-21

Slachtoffers van partnergeweld zenden meestal signalen uit in de hoop dat hun omgeving ze oppikt. Hun verdere gedrag wordt sterk bepaald door de reacties hierop. Onder het motto ‘Blijf niet ijskoud voor partnergeweld’ vragen de vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant om partnergeweld nooit te negeren.

Blikvanger van de campagne, die loopt van 22 oktober tot 16 november, is een ijskar gevuld met ijsjesmagneten. Voorbijgangers krijgen een menukaart voorgeschoteld. Zonder ijssmaken, maar met portretten van slachtoffers of daders van partnergeweld. En met de keuze uit 3 reacties: de andere kant op kijken en niet bemoeien, praten met het slachtoffer of toch de politie bellen? Mensen beschouwen partnergeweld vaak als een privésituatie en reageren daarom niet. VIVA-SVV en zij-kant kiezen voor een andere aanpak. Zij roepen op om te luisteren naar het slachtoffer, en hem of haar aan te raden om hulplijn 1712 te bellen. Je kan ook zelf telefoneren naar dit nummer als je niet weet hoe te reageren. En bel natuurlijk 112 bij levensbedreigende situaties of wanneer hulpdiensten onmiddellijk moeten ingrijpen.

VIVA-SVV en zij-kant lanceren ook drie beleidsvoorstellen:

  • Zet getuigen van partnergeweld aan om iets te doen
  • Creëer een Vertrouwenscentrum voor volwassenen
  • Bied professionals opleiding en een duidelijk kader.

Wie meer wil weten over de campagne, de actiedata en de beleidsvoorstellen, kan hier terecht. Je vindt er meer informatie over partnergeweld, hulpadressen, relatietips, alarmsignalen en nog zo veel meer.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres