(Blunder)boeken toe voor Uplace? Raad van State erg kritisch voor plannen Vlaamse regering

2016-01-07

Wie een blunderboek wil schrijven over de Vlaamse politiek kan niet om Uplace heen. Dit dossier leest als een aaneenschakeling van politieke flaters en juridische blunders. Met steeds weer de Vlaamse regering in een weinig benijdenswaardige hoofdrol. Zoals vorige maand nog, toen ze het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) goedkeurde, waarvan Uplace deel uitmaakt.

Die beslissing komt nu op de helling te staan. De Raad van State formuleerde immers felle kritiek op de recente ruimtelijke plannen en de werkwijze van de Vlaamse regering. Die is namelijk in strijd met de Codex Ruimtelijke Ordening en bovendien niet bevorderlijk voor de rechtszekerheid. En laat net die rechtszekerheid hét argument zijn dat de meerderheidspartijen telkens aanhalen om Uplace te verdedigen. Met de moed der wanhoop, en tegen beter weten in. Betekent het advies van de Raad van State nu game, set and match voor Bart Verhaeghe? Blunderboeken toe voor de Vlaamse regering? Of volhardt die in de boosheid en betalen we allemaal de prijs van zoveel onwil en onkunde?

Want los van de juridische discussie zou Uplace een immense vergissing zijn. Omwille van het verkeersinfarct en de bijhorende milieu- en gezondheidsschade, maar net zo goed wegens de gevolgen voor kleinhandel en tewerkstelling. Ook winkeliers uit Haacht, Kampenhout en Boortmeerbeek zouden in de klappen delen. En dat alleen om enkele miljardairs te plezieren. Je vraagt je af wat de Vlaamse regering – met N-VA op kop – bezielt.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres