Gogols’ Dode Zielen in de zorg: misbruik en fraude symptomatisch in gezondheidszorg

2015-12-16

Het RIZIV komt vandaag naar buiten met cijfers over frauderende zorgverstrekkers die tegen de lamp liepen. Het gaat om thuisverplegers, ziekenhuizen en dokters die zich de voorbije jaren bezondigden aan persoonlijke verrijking door niet-verstrekte zorgen te factureren of door complexere zorgen aan te rekenen dan medisch noodzakelijk. Het doet ons denken aan de roman ‘Dode Zielen’ (1842) van Nikolaj Gogol. Het hoofdpersonage Tsjitsjikov verzamelt in dat Russische epos de ‘dode zielen’ van overleden lijfeigenen die nog niet ambtelijk afgeschreven zijn. Op de kap van deze overledenen vergaart hij via hypotheken een immens fortuin.

163 jaar later blijken sommige Belgische zorgverstrekkers de methodiek van Tsjitsjikov bijzonder goed onder de knie te hebben. Het is lovenswaardig dat het RIZIV, met een veel te beperkt controlerend personeelsbestand van amper 35 mensen, het misbruik in de zorgsector ontdekt heeft. De laakbare praktijken zijn niet alleen crapuleus omwille van de onredelijke besparingen in de zorgsector, maar vooral ook omwille van de hoge zorgnoden die met het gestolen geld niet gerealiseerd kunnen worden.

Tegelijk is deze fraude symptomatisch voor de organisatie van onze gezondheidszorg die nog teveel prestatiegericht en te weinig patiëntgericht gebeurt. Wanneer durft Minister De Block écht schoon schip te maken van onze verouderde zorgorganisatie en wanneer geeft de minister het RIZIV meer mensen en middelen om het structureel misbruik aan te pakken. Wij vinden dat er een meer doorgedreven systeem met forfaitaire zorgvergoedingen moet komen zodat fraude en overconsumptie vakkundiger kunnen worden uitgeroeid. De tijd van fictieve patiënten mag nu écht worden geklasseerd in de 19de eeuw.

i.s.m. Monica De Coninck

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres