Brillen en lenzen zijn geen luxeproduct: breng btw op lenzen en brillen terug naar 6%

2017-10-17

Vandaag, 17 oktober, is het werelddag van verzet tegen extreme armoede. Het Netwerk tegen Armoede plaatst dit jaar uitstel van gezondheidszorg centraal. Terecht, want 1 op de 8 mensen met een laag inkomen stelt zorg uit omwille van financiële drempels, terwijl een kwart van de Belgische gezinnen – bij lage inkomens zelfs meer dan de helft - het moeilijk heeft om ‘eenvoudige’ zorgkosten in hun huishoudelijk budget te passen. 30% van de Belgen mijdt de tandarts uit angst voor de factuur, en 1 op 3 landgenoten schaft zich geen hoorapparaat omwille van de prijs. Zelfs een bril is voor 6% van de Belgen te duur.

Zulke cijfers zijn voor een welvarende regio onaanvaardbaar. Daarom lanceerde sp.a vorige week de campagne ‘Horen, zien en lachen… mag geen luxe zijn.’  Hiermee pleiten we voor de betere terugbetaling van tand-, oor- en oogzorg. Tegelijk leggen we vanmiddag in de commissie Financiën een voorstel neer dat het btw tarief op brillen en lenzen verlaagt van 21% naar 6%.

Maggie De Block (Open VLD) bespaart in de gezondheidszorg maar liefst 3,8 miljard. Hierdoor worden zorg en noodzakelijke hulpmiddelen voor velen onbetaalbaar. Daarom vraagt sp.a de besparingen te stoppen en weer te investeren in mensen. De verlaging van de btw op brillen en lenzen naar 6% is hiervoor een eerste stap. Want horen zien en lachen mag voor niemand een luxe zijn!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres