Consultdesk Vlaams-Brabant pionier in aanpak geestelijke gezondheidsproblemen

2013-05-27

Provincie Vlaams-Brabant speelt wel vaker een voortrekkersrol. Ook nu weer met de Consultdesk GGZ Vlaams-Brabant, een nieuwe en unieke telefonische advieslijn. Professionelen uit de eerste lijn (artsen, apothekers, verpleegkundigen, …) kunnen rechtstreeks bij experten uit de geestelijke gezondheidszorg terecht met vragen over depressies, psychische problemen of verslavingen bij hun patiënten of cliënten. Voor de consultdesk werkt CGG Passant samen met het Psychiatrisch Ziekenhuis Broeders Alexianen Tienen, het Psychosociaal Centrum Leuven, het Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus Bierbeek en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. De provincie maakte voor dit initiatief 44.000 euro vrij.

De consultdesk komt tegemoet aan een grote vraag van de eerstelijn, maar net zo goed van de patiënten. Die kiezen immers ook liefst voor hulp door een vertrouwde zorgverlener. De consultdesk is dus broodnodig. Meer zelfs: soms is het een kwestie van leven en dood. Het is geen geheim dat mensen met psychische problemen een beduidend groter risico lopen op zelfdoding. Snel handelen kan zo levens redden. De consultdesk is bereikbaar van 10 tot 13 uur en van 17 tot 18 uur op het nummer 070 21 05 21. De beller wordt rechtstreeks doorverbonden met experten in de geestelijke gezondheidszorg. Wie belt, krijgt een menu met vijf opties: algemene vragen, suïcidaliteit, stemmingsstoornissen, middelenmisbruik of eetstoornissen. Algemeen advies kan dagelijks, advies over bijzondere problematieken op de aangeduide tijdstippen. Deze consultdesk is een eerste opstap naar een Vlaams 113 online platform. Wie dacht weer dat de provincies overbodig waren?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres