Provincie en LOGO lanceren rookstopactie

2013-05-30

'Ik stop elke 5 minuten met roken'. Het is een bekende uitspraak van Serge Gainsbourg. Het enfant terrible van de Franse muziek werd dan ook zelden gesignaleerd zonder Gauloise tussen de lippen. Helaas kan Serge het niet meer navertellen: in 1991 stierf hij aan een hartaanval, amper 62.

Stoppen met roken is zowat het beste wat je kan doen om jouw levensverwachting drastisch op te krikken. Daarover zijn alle dokters en wetenschappers het eens. Niet-rokers leven gemiddeld 7 jaar langer, de helft van de rokers moet het zelfs met 14 jaar minder stellen. Daarom lanceren de provincie en het LOGO op 30 mei – net voor de jaarlijkse Werelddag Zonder Tabak – een rookstopactie. Met reden. In België sterven jaarlijks een kleine 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Volgens berekeningen van de universiteit van Oxford werd roken tussen 1950 en 2000 812.000 Belgen fataal. Kortom: tabak is een massamoordenaar. 90% van de longkankers is te wijten aan roken. Rokers hebben bovendien 2,5 keer meer kans op hart- en vaatziekten. En het leidt soms tot erectieproblemen. Wie niet aan de Viagra wil kan dus best de sigaret laten.

Stoppen met roken is goed voor de gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Gezinnen die roken besteden gemiddeld 800 euro per jaar - of 2,5% van hun inkomen - aan tabak. Ook de schatkist vaart er wel bij: de besparing binnen de ziekteverzekering ligt immers anderhalve keer hoger dan de opbrengst van de fiscale inkomsten uit tabak. Gelukkig neemt het aantal rokers jaar na af. In 2008 rookten 23 % van de Vlamingen, in 1997 waren er dat nog 29 %. En misschien het meest hoopgevend: ook bij jongeren is een duidelijke daling merkbaar. Volgens de jaarlijkse leerlingenbevraging van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) slonk het aandeel regelmatige rokers van 17,3 % in schooljaar 2000-2001 tot 9,1 % in 2010-2011. Bij het de leerlingen die ooit rookten zien we dezelfde tendens: hun aandeel daalde van 54 % naar 33,7 %.

Toch blijft er werk aan de winkel, niet in het minst vanuit sociaal oogpunt. Want ook hier duikt de beruchte gezondheidskloof op. Onderzoek toont aan dat mensen die het minder breed hebben vaker roken. Zowel het percentage rokers, als het aandeel dagelijkse en zware rokers ligt hoger bij de laagste opleidingsniveaus als bij mensen die een hoger diploma behaalden. Laaggeschoolden beginnen gemiddeld 10 maanden vroeger te roken, roken gemiddeld 2 tot 3 sigaretten meer per dag, en ze zijn vaker afhankelijk van tabak. We zullen dus sterker op deze groepen moeten inzetten. Een grote uitdaging!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres