De maat is vol: De Block geeft farma-industrie vrijgeleide om in het rood te gaan

2019-03-23

Op 21 maart stemde het parlement een wetsvoorstel over de beheersing van het budget van 2019 voor de gezondheidszorg. Hiermee vordert minister De Block (Open VLD) 105 miljoen euro terug van de farma-industrie om de begroting op te smukken. Maar er schuilt een addertje onder het gras: de minister garandeert in ruil daarvoor om dit jaar geen financiële sancties door te voeren. Als deze sector straks voor het vijfde jaar op rij zwaar in het rood gaat, is er dus geen geld meer om de put te dichten. Opnieuw vele miljoenen die niet ten goede komen van de patiënt.

De minister redt haar eigen begroting, maar laat een puinhoop achter voor haar opvolger. Want als de sector zich weer niet houdt aan het vastgelegde groeipad staan we machteloos. De Block schrapt het enige wapen om de farma-industrie in het gareel te houden. Ze zet de deur wagenwijd open voor budgettaire ontsporingen en geeft een vrijgeleide om in het rood te gaan.

De beheersing van het farma-budget lijkt sowieso een moeilijke oefening onder De Block. De minister houdt de geneesmiddelenindustrie al jaren niet aan de gemaakte budgettaire afspraken. Intussen sluit ze wel geheime deals rond de terugbetaling van zeer dure medicamenten. En dat zonder enige transparantie over de prijs en de werking. Patiënten en ziekenhuizen draaien hiervoor op. De maat is vol!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres