Een borst is geen toetje: viva-svv en zij-kant vragen met borstentaart terugbetaling van borstreconstructie

2016-02-16

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Daarom trakteren de progressieve vrouwenorganisaties viva-svv en zij-kant het kabinet van Maggie De Block op een borstentaart. Met de dringende eis dat de minister van Volksgezondheid druk zet op de chirurgen om af te zien van de torenhoge supplementen die ze aanrekenen bij een borstreconstructie met eigen weefsel. Want tot vandaag weigeren de chirurgen een inspanning te leveren. En dat terwijl er 2,4 miljoen euro geparkeerd staat voor de terugbetaling van zulke reconstructies. sp.a steunt de vraag van beide vrouwenverenigingen.

Op jaarbasis gebeuren er in ons land zo’n 1500 borstconstructies met eigen weefsel. Hiervoor moeten vrouwen gemiddeld 4000 euro ophoesten, maar soms lopen de kosten op tot 9000 euro. Oorzaak zijn de torenhoge supplementen die chirurgen vragen bovenop het ereloon dat terugbetaald wordt door het RIZIV. Zo profiteren zij al jaren van vrouwen op één van de meest kwetsbare momenten in hun leven.

Met een borstentaart vragen viva-svv en zij-kant de De Block om een akkoord af te dwingen met de chirurgen. Tien kaarsjes staan symbool voor de 10 jaren strijd voor betaalbare borstreconstructies door VIVA-SVV West-Vlaanderen. De onderhandelingen tussen het RIZIV, de mutualiteiten en de minister over een eerlijker bedrag voor de operatie slepen immers al jaren aan. De discussie zit muurvast omdat de chirurgen weigeren hun supplementen te laten varen. Onvoorstelbaar, want vrouwen met borstkanker gaan al door een hel. Een extra financiële opdoffer kunnen ze best missen. Kan minister De Block de impasse doorbreken?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres