Marleen Temmerman krijgt prestigieuze Marie Popelin-prijs

2016-02-02

De Vrouwenraad heeft de prestigieuze Marie Popelinprijs uitgereikt aan Marleen Temmerman, op voordracht van zij-kant en viva-svv. De gynaecologe, hoogleraar aan de Universiteit Gent en voormalige politica van sp.a, krijgt de prijs voor haar levenswerk. De vijfjaarlijkse Marie Popelinprijs, genoemd naar de eerste vrouwelijke dokter in de rechten in België, gaat naar een persoon die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de situatie van vrouwen en de gelijkheid van kansen tussen vrouwen en mannen.

Juryvoorzitter Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad) roemde Marleen Temmerman om haar consequente en authentieke engagement: ‘Haar strijd voor vrouwenrechten is er tegelijk een tegen armoede, tegen dogma’s en discriminatie, voor mensenrechten. Het is een strijd die iedereen aangaat en waar iedereen inspiratie kan uit putten’. Om te besluiten met de vaststelling dat deze tijd helden nodig heeft. Marleen Temmerman is zo’n held en de meer dan terechte winnaar van de Marie Popelin-prijs 2015.

Marleen Temmerman bevond zich in het gezelschap van sterke kandidaten. Ook de Iraanse mensenrechtenactiviste Darya Safai behoorde tot de genomineerden, net als mede-oprichtster van vzw Solfa Lorrie Vandeginste, rector van de UGent Anne De Paepe, vakbondsvrouw Maria Vindevoghel, oprichtster van de Belgische tak van Moeders voor Vrede Jennie Vanlerberghe en zuster Jeanne Devos.

De 61-jarige Marleen Temmerman werd bekroond om haar indrukwekkende levenswerk en haar niet-aflatende strijd voor vrouwenrechten. De gynaecologe deed jarenlang veldwerk rond reproductieve en seksuele gezondheid in het zuiden. Ook lag ze mee aan de basis van het International Center for Reproductive Health in Gent, was ze senator voor de sp.a en werkte ze voor de Wereldgezondheids-organisatie als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek. Sinds oktober werkt ze in Kenia als hoofd van het departement gynaecologie en verloskunde van de Aga Khan universiteit in Nairobi.

Marleen Temmerman sleepte al verschillende prijzen in de wacht voor haar wetenschappelijk parcours, maar deze prijs is toch anders, benadrukte ze. ‘Het recht op abortus, het recht op voorbehoedsmiddelen, het recht op toegang tot gezondheidszorg staan toch meer en meer onder druk. In grote delen van de wereld hebben vrouwen bovendien nog steeds minder rechten. Deze prijs belicht dat.’

De gynaecologe, die destijds moest vechten om geneeskunde te kunnen studeren, benadrukte in haar bedankingsspeech dat ze wou blijven timmeren aan een wereld waarin seksisme niet meer aanvaardbaar is. Tot slot liet ze vallen dat ze volgende keer ook graag minstens één man bij de genomineerden wou zien. ‘Feminisme is niet iets van vrouwen tegen mannen, het gaat over vrouwen én mannen die gelijke kansen willen voor vrouwen én mannen.’ Daar valt niets aan toe te voegen…

(met dank aan zij-kant)

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres